Реклама / Ads
0| 2890 |02.08.2022 НОВИНИ

Пелоси все пак кацна в Тайван. Назрява напрежението между САЩ и Китай

.
Въпреки предупрежденията на Китай за “опасни последствия”, Нанси Пелоси кацна в Тайван. Това е първото подобно посещение на лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам.
 

Визитата на Пелоси в Тайпе идва на фона на високо напрежение между Китай и САЩ. Преди Пелоси официално да кацне в Тайван, китайски боен самолет прелетя през Тайванския пролив. 

 

Визитата на Пелоси рискува да трасне отношенията между Вашингтон и Пекин към ново дъно. 


Пелоси и нейната делегация слязоха а летище Сонгшан в центъра на Тайпе и бяха посрещнати от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкирк, висш представител на САЩ в Тайван.


"Посещението на нашата делегация на Конгреса в Тайван почита непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван. Солидарността на Америка с 23-те милиона души в Тайван днес е по-важна от всякога, тъй като светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация.“, каза Пелоси в изявление малко след кацането. 


Пелоси беше на обиколка в Азия, която включва обявени посещения в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Нейната спирка в Тайван не беше обявена, но беше широко очаквана.


Китайски военни самолети бръмчаха по линията, разделяща Тайванския пролив преди пристигането на Пелоси в Тайпе. Няколко китайски военни кораба също са плавали близо до неофициалната разделителна линия.


Ръководството на Китай предупреди, че ще има реакция на подобно посещение. Китайският външен министър Ван И каза във вторник, че американските политици, които си "играят с огъня“ по въпроса с Тайван, "няма да имат добър край“.


Съединените щати заявиха в понеделник, че няма да бъдат уплашени от това, което нарекоха китайско "дрънкане на оръжие". Четири американски военни кораба, включително самолетоносачът USS Ronald Reagan, бяха позиционирани във водите на изток от Тайван в това, което от САЩ нарекоха "рутинно разполагане". Носачът е преминал транзит през Южнокитайско море и сега се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, каза служител на ВМС на САЩ, цитиран от агенция "Ройтерс".


82-годишната Пелоси е близък съюзник на президента на САЩ Джо Байдън, като и двамата са членове на Демократическата партия, и е ключова фигура в насочването на неговата законодателна програма през Конгреса на САЩ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3029 |02.08.2022 Китайски изтребител лети близо до Тайван, докато Нанси Пелоси посещава Тайпе . 0| 3587 |09.06.2022 Самолетът - нарушител влязъл у нас през Видин, кацнал на частен плац между Търговище и Шумен . 0| 4837 |07.06.2022 FT: Китай може да нахлуе в Тайван. Разкликата е, че този път войната ще е и със САЩ . 0| 3626 |01.06.2022 Американските изтребители F-35 кацнаха на „Граф Игнатиево“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads