Реклама / Ads
1| 2203 |23.07.2024 НОВИНИ

Пентагонът: Русия и Китай се стремят все повече да си сътрудничат в Арктическия регион

.
Източник: БГНЕС
Русия и Китай се стремят все повече да си сътрудничат в Арктическия регион, което може да повлияе на регионалната стабилност, заяви Пентагонът при огласяване на своята стратегия за Арктическия регион, информира Ройтерс.
 

Русия е отворила отново стотици военни обекти от съветската епоха в Арктика, се посочва в доклада. Китай, който се описва като разположена „близо до Арктика“ държава, също има амбиции там и коментира, че планира да изгради „Полярен път на коприната“. Китай е насочил вниманието си към минерални ресурси и нови маршрути за корабоплаване, тъй като ледовете се отдръпват с повишаването на температурите.





"Все по-често Китайската народна република и Русия си сътрудничат в Арктика чрез множество инструменти на на националните сили", се отбелязва в доклада на Пентагона. "Макар и да съществуват значителни области на несъгласие между КНР и Русия, нарастващото им сближаване в региона предизвиква загриженост и (министерството на отбраната) продължава да наблюдава това сътрудничество“, се уточнява в документа.

 

Арктическите морски пътища все по-често се използват за свързване на големите икономики през Тихия и Атлантическия океан, тъй като глобалното затопляне редуцира ледената покривка и позволява по-дълги периоди на свободно от лед море.





Китай и Русия си кооперират за разработването на арктическите морски маршрути, тъй като Русия се стреми да доставя повече нефт и газ за Китай на фона на западните санкции, докато Китай се стреми към алтернативни морски маршрути за намаляване на зависимостта си от използването на Малакския проток.

 

В доклада на Пентагона се казва още, че Китай желае да използва "променящата се динамика в Арктика, за да постигне по-голямо влияние и достъп, да се възползва от арктическите ресурси и да играе по-голяма роля в регионалното управление“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2148 |23.07.2024 Няма активни пожари на територията на страната към момента . 4| 3279 |23.07.2024 Иван Анчев: Ненчев беше добър министър, направи максималното да откъсне България от руското влияние . 3| 8129 |23.07.2024 "Щетата е за моя сметка, но АПИ да предприемат мерки". Дупка на "Хемус" пука гуми за секунди . 1| 2188 |23.07.2024 Елена Дариева: Никой вече не се надява на чудо - формирането на мнозинство изглежда кауза пердута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads