Реклама / Ads
2| 4340 |11.05.2015 НОВИНИ

ПЕС осъди убийствата в Македония

.
ПЕС
ПЕС е силно разтревожена от сблъсъците в Куманово, Македония от понеделник 9-ти май, които приключиха с 8 убити полицаи и 37 ранени. Инцидентът се случи в момент на нарастващо напрежение, след като опозиционната партия СДПМ разпространи доказателства за масово телефонно подслушване от страна на правителството.
 
В последните няколко дни хиляди излязоха на улиците, за да покажат своето недоволство от правителството.

Остро осъждаме тези убийства и изразяваме своите най-дълбоки съболезнования на всички засегнати. Сблъсъците се случиха в контекста на нарастващи протести срещу правителството. Затова призоваваме всички засегнати партии да запазят спокойствие. На всяка цена трябва да избегнем включването на етническо измерение към вече така нажежената ситуация в страната.

Македонското правителство трябва да вземе всички необходими мерки, за да избегне по-нататъшни кръвопролития и да призове към национално обединение. Не беше отдавна времето, когато нашият регион беше раздиран от насилие и конфликти. Трябва да си вземем урок от миналото и да предотвратим излизането от контрол на ситуацията

Бихме желали  да покажем своята солидарност към СДСМ- асоцииран член  на ПЕС, която с разкритието на доказателства за подслушване на повече от 20 000 души, стимулира надигането на демократични гласове в обществото. Лидерът на СДСМ Зоран Заев бе официално обвинен за „продължително нерегламентирано подслушване и записване” и „насилие срещу висши представители на властта”. Фактът, че лидерът на СДСМ нямаше възможност да участва в Балканската конференция на ПЕС в София, показва сериозността на ситуацията.

Силно вярваме, че Македония има бъдеще в ЕС. За да може, обаче, страната да продължи по пътя на интеграция в ЕС, правителството трябва да стои настрана от използването на авторитарни средства за контрол над медиите и над съдебната система. И ЕС, и САЩ показват нарастващо притеснение от увеличаващата се липса на справедливост в страната. Международната общност трябва да изпрати недвусмислен сигнал на македонските власти да изпълнят основните изисквания и демократичните стандарти в съответствие с критериите за членство.
          
Крайно време е правителството да се ангажира с активен, приобщаващ  и конструктивен диалог за преодоляване на настоящата безизходица, която прави македонските граждани заложници. Призоваваме ЕНП да постави въпроса  пред своя асоцииран член и управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4871 |11.05.2015 Фрог пита! Готови ли сме за бежанци от Македония? . 17| 7315 |11.05.2015 Коритаров: Македония става много специфична сива зона в региона . 8| 4380 |11.05.2015 Джамбазки: Македония е една малка Северна Корейка на Балканите . 8| 5127 |10.05.2015 Огънят в Македония се разраства! Ясни са имената на четирима терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads