Реклама / Ads
0| 3049 |13.04.2022 НОВИНИ

П. Чолаков: Горката българска Темида може да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета ”Петков”, ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището.
 

Това пише в своя анализ за DW политологът доц. Петър Чолаков.

 

Във вторник, на влизане във ВСС, главният прокурор Иван Гешев заяви, че исканията за предсрочното прекратяване на мандата му са "тъжни за държавността" и прогнозира, че "денят ще бъде щастлив". Мнозинството във ВСС сбъдна очакванията му и го зарадва. За пореден път съветът отложи с процедурни хватки дебата за освобождаването му. Не е изключено в следващите месеци Гешев и близките до него в съдебната система да започнат да се държат още по-безочливо и провокативно, а дните им да стават все "по-усмихнати".

 

Близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред

 

Причините са няколко. Управляващата коалиция доста се забави с обещаната реформа в съдебната власт, а зле обмисленият арест на Борисов и "колегите му" по-скоро избоде очите на реформаторите. Паралелно вътре в лагера на властта все по-често прелитат искри. Крамолите в коалицията дават надежди на Гешев, че той ще надживее правителството, което се закани да го отстрани.

 

ГЕРБ и ДПС, въпреки някои техни твърдения, предвидимо продължават да играят с главния прокурор. Двете партии остават против закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което в края на март парламентът гласува за трети път на първо четене в рамките на година.

 

Хамид Хамид (ДПС) например наскоро заяви, че въпросната реформа е "поръчка, за която плащат любимите олигарси на властта". Депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева пък предизвика истински фурор по време на дебата за спецправосъдието с призива си към парламента "да не пипа организираната престъпност, за да не настане хаос".

 

В този контекст близките до Гешев във ВСС все по-смело излизат напред, на светло, без да се крият или притесняват. Те си позволяват да държат сметка на министър Надежда Йорданова за това какво е казала в едно или друг интервю, както стана във вторник, когато бе предизвикана да обясни къде точно вижда зависимости във ВСС. Ще искат от нея "да признае грешката си" и дори "да им се извини". А гласовете в защита на главния прокурор, които кънтят все по-гръмко във ВСС, всъщност показват, че Йорданова е права - мнозина там са под неговото влияние.

 

Гешев - в добро разположение на духа

 

Колкото по-слабо е реформаторското мнозинство в 47-то НС, толкова повече ще поучава Гешев. На заседанието във вторник той се върна към любимите си колоритни сравнения от сферите на космонавтиката, астрономията и географията: докато прокуратурата каца без проблем на луната с дизелов двигател (така Гешев величае съмнителните успехи на прокуратурата в делото "КТБ"), промените в съдебната власт, инициирани от кабинета "Петков" били все едно да се приеме закон, че земята е плоска.

 

Г-н Гешев обаче забравя, че Цветан Цветанов - бащата на спецправосъдието, което той брани, има само двумесечна специализация по право. Гешев, ДПС и ГЕРБ не могат да опонират по същество на аргументите за закриването на спецправосъдието, изложени от утвърдени професионалисти като адвокат Лулчева.

 

Въпреки това главният прокурор явно е възвърнал доброто си разположение на духа. И ако управляващите не запретнат ръкави и не стегнат редиците си, ще става все по-забавен и остроумен, все повече ще е "радост".

 

Ако мандатът на Гешев се окаже по-дълъг от този на кабинета "Петков", ако съдебната реформа остане под кривата круша, е твърде възможно горката българска Темида да бъде запокитена още по-силно навътре в тресавището.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4374 |10.04.2022 Калановски иска оставката на Атанас Атанасов: Чиста проба инфантилизъм. Срам и позор за българската култура . 0| 153557 |08.04.2022 Край на българската собственост в Русия, Путин я конфискува . 0| 5090 |06.04.2022 Гамизов: Българската енергетика е путинизирана в главите на хората, които са ни управлявали през последните 20 г. . 0| 3490 |31.03.2022 Кирил Петков: Българската прокуратура е започнала да работи като репресивен орган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads