Реклама / Ads
27| 10594 |28.09.2021 НОВИНИ

Петър Илиев нанесе тежък удар на ИТН, вместо да се оттегли

.
Петър Илиев
Етичната комисия на СУ „Св. Климент Охридски“ се произнесе, че преподавателят и кандидат за вице-премиер и вътрешен миистър Петър Илиев е изплагиатствал за книгата си ”Компетенцията на Народното събрание”. Комисията е уведомила за това ректора на университета. Това е основание за дисциплинарно уволнение. Казусът ще бъде предаден на Юридическия факултет, който ще трябва да формира втора комисия и да се произнесе.
 

"Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност", е констатирала етичната комисия. В своето становище те обръщат внимание и на факта, че след началото на проверката се появи второ издание на книгата с 80 страници по-малко.

 

Копираните текстове са от дисертацията "Парламентарен контрол" на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател също в СУ.

 

Комисията се състои от 10 члена: преподаватели, студент и човек от администрацията.

 

Часове по-късно Петър Илиев реагира остро на становището на комисията и оспори нейната легитимност. В Туитър то написа: „Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?“

Прав е: неговата поява, възход и устрем към висок пост във властта напомнят именно „болшевишко-комисарския“ начин за придобиване на важен пост.

Илиев заяви също, че в комисията има човек от „Демократична България“, което е повлияло на решението. Става дума за доц. д-р Боряна Мусева, която обаче едва ли би могла да накара всички девет членове да се съобразят с нейното мнение.

Според правилата на Софийския университет, ако преподавател е уличен в плагиатство, това е основание за дисциплинарното му уволнение. Казусът вече е в Юридическия факултет, който ще трябва да формира комисия, която да се произнесе.

 

Илиев напада, но така и не казва нито дума за плагиатстваните текстове в размер около 90 страници. Оказва се че е преписал дори с допуснатите в оригиналния материал грешки. Няма извинение, нито смирение пред неприятното изобличение.

 

Петър Илиев нанесе по-големи щети на „Има такъв народ“, отколкото всичките опоненти на партията през последните месеци, взети заедно. Не е изключено той да е заблудил ръководството на партията за проблема с плагиатството, защото иначе оттам едва ли биха го защитавали с такава увереност, с каквато го сториха няколко пъти.

 

Изненада. След решението на етичната комисия от ИТН продължиха да защитават Петър Илиев. Главният въпрос за тях бил: Защо точно сега излиза това решение? Сякаш има значение, когато е доказано, че си изплагиатствал, кога точно ще бъдеш разобличен!

 

Илиев пропусна момента да избави всички от изключително конфузното положение, като се оттегли сам – от университета и партията, която му даде доверие.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4135 |27.09.2021 Етичната комисия към СУ: Петър Илиев е плагиатствал от книгата на Наталия Киселова . 8| 3113 |27.09.2021 Петър Витанов: Победата на левите в Германия е важен знак за цяла Европа, трябва да даде импулс и на БСП . 15| 26450 |26.09.2021 Петър Волгин: Какъв общ път на ”Продължаваме промяната” и ИТН, след като А. Василев съди Тошко Йордяанов . 11| 5093 |26.09.2021 Петър Москов: Петков и Василев са толкова леви, колкото дясната ми обувка е лява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads