Реклама / Ads
3| 4784 |06.11.2019 НОВИНИ

Петър Славов: Битката за машинното гласуване продължава

.
Петър Славов
Битката за машинното и дистанционното електронно гласуване още не е приключила и ние продължаваме да я водим, заяви пред БНР адв. Петър Славов.
 

„Управляващите като че ли не си дават сметка, че в закона и в момента е записано, че само машинно гласуване трябва да има на следващите избори – били те парламентарни, предсрочни или редовни. Това означава, че ако имаме предсрочен парламентарен вот в началото на следващата година примерно, ЦИК трябва да са готови да го проведат по тези правила и да има машинни терминали. Ако няма такива, означава, че може да бъде поставен въобще под въпрос демократичният процес в България, след като избори не се провеждат по начина, разписан в закона“, обясни той.

 

Според него към момента ЦИК не работи сериозно за въвеждане на машинното гласуване. Затова днес адв. Славов, заедно със свои колеги, ще депозират питане в ЦИК – какъв е план-графикът и как точно и кога ще бъдат готови те с придобиването и осигуряването на машините, подготовката на членовете на комисии за работа с тях, осигуряване на софтуер и всичко останало, за да може машинното гласуване да бъде въведено достатъчно рано и навреме.

 

"Битката за машинното гласуване далеч не е загубена. Считаме, че това е решението. Машината не позволява да подадете недействителен вот, а тя показва, че някъде има грешка и вие може да си я коригирате, така че би трябвало да отпаднат изцяло недействителните бюлетини“, коментира още адв. Петър Славов.

 

По думите му е огромен процентът на недействителните бюлетини на тези избори. На места той достига до 10%, отбеляза той и подчерта, че тези гласове биха могли да решат в друга посока вота на дадено място.

 

Според него разговорът за отпадането на преференциите вече е затворен и политиците не биха посмели да го върнат отново.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4046 |04.11.2019 Петър Славов: Битката за въвеждане на машинно и дистанционно гласуване продължава . 16| 9598 |30.10.2019 Социолози: Битката за София не е предрешена, най-много гласове купуват ГЕРБ и ДПС . 1| 4426 |25.10.2019 Петър Витанов откри свой офис във Варна . 1| 4719 |25.10.2019 Петър Стойчев получи награда в Ню Йорк за принос към маратонското плуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads