Реклама / Ads
5| 3712 |10.02.2021 НОВИНИ

Петър Славов: Скандално и противоконституционно е това, което се прави с КЗК

.
Скандално е това, което се прави за един действащ орган, с изтичащ мандат. Не отварят нова процедура, а добавят още 2 години към мандата. Това за мен има всички елементи на противоконституционност. Цели се да се удължи мандата на съществуващата КЗК. Днес го гласуваха ударно на правна комисия при очевидна липса на кворум. Утре са готови да го гласуват в зала. Видимо много бързат. Важно е тази завладяна държава да бъде отвоювана от гражданите и институциите да започнат да работят в интерес на обществото.
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" Петър Славов, юрист и бивш депутат от 43-тото Народно събрание Петър Славов, съавтор на закона, който беше премахнал пожизнените членове на КЗК.

 

Тогава предложението бе членовете на КЗК да не могат да се преизбират веднага след приключването на мандата им, за да не "векува" в комисията. Славов посочи, че очаква президента Румен Радев да наложи вето върху предложенията.

 

"КЗК има нещо много важно като функция - контрола на обществените поръчки. Това е много болезнена тема. Ясно е, че и за това е борбата. Ако обществените поръчки бъдат обжалвани, стигат до КЗК. Производствата по фактите, да се установи дали е бил спазен закона процедурно, се изяснява в КЗК", обясни още юристът.

 

Той бе категоричен - важно е завлядяната държава да бъде отвоювана от гражданите и институциите да започнат да работят в интерес на обществото.

 

"Опитват се да направят и още нещо притеснително - обвързват 7-годишния мандат на КЗК с някои европейски директиви по начина, по който е уреден мандата на шефа на БНБ. Не може предсрочно да му се прекрати мандата, освен в две изключително редки хипотези. ЕС е използван за пореден път като “смокиново листо” под претекст, че се въвеждат европейски директиви", обясни Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5020 |02.02.2021 Атанас Славов: Силният жест на Радев детерминира политическата игра . 15| 4469 |31.01.2021 Петър Витанов: Колко човешки живота ще загубим заради грешното планиране на правителството? . 4| 3174 |29.01.2021 Петър Витанов: Трябва ни по-устойчив модел в туризма . 27| 4616 |23.01.2021 Д-р Петър Марков, епидемиолог от Лондон: Новият щам на COVID 19 е смъртоносен и заразен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads