Реклама / Ads
0| 2360 |06.09.2022 НОВИНИ

Петър Стоянов: От Съединението до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби

.
Петър Стоянов Източник: стопкадър, БНТ
Съединението, освен всичко друго, напълно обърква дотогавашната представа на българина за политика, тъй като политическият елит у нас е разделен по темата. Оттогава до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби. Това заяви пред БНТ президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов.

„Не бих казал, че историята се повтаря - моето недоумение идва от това, че почти 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос – за отношението към Русия“, добави той.

 

Според него днешната национална кауза не е толкова романтична, колкото е била каузата за Съединението.

 

„Днешният национален идеал е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските граждани, със съзнанието, че живеят в една държава на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи клише, но ако ние постигнем този скучен наглед национален идеал, ние се превръщаме в онези държави, към които днес емигрират нашите млади хора“, каза президентът.

 

„Първата и най-важна очевидна последица от Съединението, че ние осъществяваме част от националния си идеал“, отчете той.

 

„Съединението има много голямо значение и за самочувствието на българския народ, защото това е първото голямо изпитание пред новата българска държава, пред Княжеството и след това - пред обединена България. Тогава нашият национален елит се справя блестящо - и в дипломатическо, и във военно отношение. С победата на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението“, обясни Стоянов.

 

„Националният елит включва в себе си и политическия елит, но включва също така интелектуалци, журналисти, писатели, видни хора“, подчерта той.

 

Според него националният елит живее с чувството, че има отговорности - преди всичко към нацията: „Това не може да се изисква от останалите хора, които имат чувството, че живеят само с права“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4392 |06.09.2022 Петър Витанов: Протестите в Чехия са знак за надигащото се социалното недоволство в Европа . 0| 2324 |06.09.2022 Вицепрезидентът Йотова с послание до българите по света за празника на Съединението . 0| 2353 |06.09.2022 България чества 137 години от Съединението под знака на съпричастност с пострадалите от наводненията . 0| 2430 |05.09.2022 Министър Стоянов: Над 100 военнослужещи помагат за разчистването след водното бедствие в Карловско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads