Реклама / Ads
1| 4313 |29.12.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането ни по суша

.
Петър Витанов
Предложението за Шенген трябваше да включва дата за приемането на България по суша. Има някакво придвижване напред и стъпка в правилната посока, но половинчата. Това каза пред Евронюз България евродепутатът Петър Витанов, след като вчера бе обявено, че България и Румъния ще бъдат приети в Шенгенското пространство по въздух и вода през март 2024 г. 
 

„Подобно предложение е отказвано по-рано от правителство на ГЕРБ, сега случващото се прилича на полусвършена работа – положително е, но с голямо „но“. Това е отстъпление от намеренията на Денков, който от самото начало обяви, че до края на 2023 г. трябва да бъдем приети в Шенген. Това не се случва, нещо повече – през 2024 ние очакваме не да ни приемат по суша, а тепърва да уточняваме дата. Относително приемливото предложение трябваше да включва в себе си и времеви хоризонт за приемането ни по суша. Към момента не оставам с впечатление, че сме договорили нещо такова“, коментира Витанов. 


Според него най-сериозният проблем за България остават сухопътните граници.  


„Големият проблем са икономическите загуби, които търпим, заради чакането по границите, основно с Румъния, но също така и с Гърция. Само на границата с Румъния те се оценяват на 150-180 милиона евро годишно. И изобщо не споменаваме косвените загуби – замърсяване на въздуха, повишаване на риска от пътнотранспортни произшествия“, каза още евродепутатът.  


Той даде пример с Хърватия, която беше приета поетапно в Шенгенското пространство– първоначално по въздух и вода, а след три месеца по суша, но с предварително договорени срокове. 


„При нас това отсъства. Когато нямаме ясен механизъм и времеви ангажимент, в рамките на процеса всеки може да изисква допълнителни условия, което не е справедливо.“, каза още евродепутатът.


Витанов посочи, че един от големите рискове е приемането ни по суша да се разтегне във времето. 


„Оставам с впечатлението, че през 2024 тепърва ще договаряме дата, което за мен е отстъпление.  Имахме ангажимента от Нидерландия, подкрепата на всички европейски институции и подкрепата на трети държави, което не е без значение. В момента Австрия има проблеми, свързани с изборите, с растящия национализъм и всяко решение по въпрос като Шенген, касаещ миграцията, допълнително подхранва националистическите настроения в страната. Темата е чувствителна и едва ли ще бъде повдигана и на предстоящите европейски избори. Очаквам въпросът да се разисква най-рано към края на следващата година. Ако нямаме договорена дата, това означава пълноправно приемане най-рано през 2025 година“, коментира Петър Витанов. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 15279 |29.12.2023 Алтернативата: В Русия Волгин ще бъде арестуван, бит, изнасилен и осъден . 5| 4477 |29.12.2023 Цветанка Андреева: Радев прави политически планове. Може да оспори лидерството и на Костадинов, и на Нинова . 5| 4816 |29.12.2023 Анализ: Частичен Шенген от 24 март 2024 г., еврозона за България през 2025 г. . 36| 10135 |29.12.2023 "Ето с кого се борят окупаторите днес - родилен дом в Днипро и жилищен блок в Одеса". Русия уби най-малко 12 души в Украйна /обновява се/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads