Реклама / Ads
0| 4664 |04.05.2020 НОВИНИ

Петър Витанов с предложения за допълнения към Фонда за справедлив преход

.
Петър Витанов
Искаше ми се обхватът и механизмът на действие на Фонда за справедлив преход да се обсъжда и приема в нормална обстановка, на база на реалните цифри за състоянието на икономиката след като отмине здравната криза. Явно обаче, волята на мнозинството е друга. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на заседание на Комисията по околна среда.
 

Комисията обсъди доклад по Фонда за справедлив преход, който представен през януари от Европейската комисия като един от основните инструменти, с който държавите-членки ще бъдат подпомогнати, за да успеят да постигнат неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

 

Като докладчик от страна на социалистите в Комисията по транспорт и туризъм, Витанов внесе три важни предложения със силно изразен социален характер:

-        Осигуряване на справедлив преход за работниците, но и за самоосигуряващите се лица.

„От решаващо значение е да се инвестира в човешкия капитал с политики за подобряване на мобилността на работната ръка, за да се избегнат високите нива на безработица в най-засегнатите региони. Ето защо предложих да се включи подкрепата за доходите и субсидии за мобилност на работници, които трябва да се преместят на нова работа в друго населено място. Считам, че в обхвата на Фонда трябва да бъде включена подкрепа и към самоосигуряващите се лица, защото те са най-уязвими и плащат най-тежка социална цена от големите структурни промени на икомическия модел.“, подчерта Витанов

-        Въвеждане на нов източник на приходи за бюджета на ЕС под формата например на т.н. въглероден граничен данък за трети страни, които предлагат на вътрешния пазар стоки и изделия, неотговарящи на екологични стандарти на ЕС.

„Това е начинът да се създаде подходяща финансова рамка за Фонда и да се осигурят равнопоставени условия за европейската промишленост и допълнителни средства за финансиране на политиките, ограничаващи емисиите.“, аргументира предложението си евродепутатът.

-        Осигуряване на плавен преход и сигурност на доставките на енергия.

„Не всички държави разполагат с достатъчно вятър, слънце и вода, за да произвеждат достатъчно възобновяема енергия. Ето защо, трябва да гарантираме, че природният газ може да се използва за преходния период до 2050 г. като енергиен източник, но при определени условия: инвестиции за модернизиране и замяна на съществуваща високоемисионна инфраструктура. Въглищните централи могат да се преструктурират в работещи с природен газ, като първа стъпка в рамките на прехода. Ролята на природния газ, като преходно гориво в енергийния микс в близко бъдеще е от ключово значение, докато бъдат разработени достъпни алтернативни технологии.“, добави Витанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 9789 |01.05.2020 Епидемиологът д-р Петър Марков: От 3 седмици стоим в едно безкрайно ”плато” . 14| 5291 |01.05.2020 Петър Славов: В законодателство ни орган като Националния оперативен щаб не съществува . 17| 13038 |30.04.2020 Петър Кърджилов показа заповедта за създаването на НОЩ . 0| 4907 |29.04.2020 Петър Витанов: Оставете „зелените” коридори и утре!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads