Реклама / Ads
1| 3017 |17.02.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: След четиригодишни преговори приемаме законодателната рамка за пътните такси в ЕС

.
Петър Витанов
Парламентът даде окончателна зелена светлина за постигането на споразумение с правителствата на ЕС относно актуализирането на правилата за определяне на таксите, които държавите членки могат да налагат на тежкотоварните автомобили, но също така и на автобусите, микробусите и леките автомобили, използващи пътищата от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).
 

Петър Витанов от Групата на социалистите и демократите, който е координатор в Комисията по транспорт и туризъм, коментира важната промяна.

 

„След почти четиригодишни сложни преговори ще приемем законодателната рамка на Европейския съюз за пътните такси. Тя е един от основните инструменти на Зеления пакт и ще бъде повратна точка в декарбонизацията на автомобилния транспорт. 

Поетапното премахване на таксите, базирани на времето, за камиони в основната трансевропейска мрежа и преминаването към таксуване, базирано на разстоянието, е решителна стъпка напред.

 

Променливите пътни такси въз основа на емисиите на CO2 и екологичните характеристики на превозното средство, заедно със задължителното таксуване на външни разходи за камиони, ще бъдат основен стимул за производството на камиони с ниски и нулеви емисии и обновяването на автопарка“, каза Петър Витанов.

 

Той обърна внимание и на още един важен елемент: „Задължителното разпределяне на приходите от таксите за задръствания, които да се изразходват за устойчив транспорт, беше другият много важен елемент, одобрен от Европейския парламент. Днес демонстрирахме, че само заедно ЕС може да намери решения за по-устойчив и по-справедлив автомобилен транспорт“.

 

ТОЛ такси вместо винетки

 

Целта на новите правила е да се премине от модел за пътните такси, основан на времето, към система, основана на изминатото разстояние, за да бъдат спазени в по-голяма степен принципите „замърсителят плаща“ и „потребителят плаща“.

 

Евродепутатите гарантираха, че държавите членки постепенно ще премахнат винетките (пътни такси въз основа на време) за тежкотоварни превозни средства (камиони и автобуси) по основната трансевропейската транспортна мрежа TEN-T в рамките на осем години след влизането в сила на новите правила и ще започнат да прилагат ТОЛ такси за изминато разстояние. Независимо от това държавите членки ще продължат да могат да използват винетки за конкретни части от тази мрежа, ако могат да докажат, че нов начин на таксуване би бил непропорционален на очакваните приходи.

 

За да се насърчи по-широкото използване на по-екологосъобразни превозни средства, държавите от ЕС ще трябва да определят различни ставки на пътните такси въз основа на въглеродните емисиите за камиони и автобуси и на екологичните показатели за микробуси и лекотоварни автомобили, считано от 2026 г. Те също така ще трябва да намалят значително таксите за превозни средства с нулеви или ниски емисии.

 

Съгласно новите правила винетките ще бъдат валидни за по-кратки периоди (един ден, една седмица или 10 дни) и ще имат пределни цени, които могат да бъдат наложени на леките автомобили, за да се гарантира справедливо третиране на случайните водачи от други държави от ЕС. Страните от ЕС, които желаят да таксуват леки превозни средства, като микробуси, лекотоварни и леки автомобили, ще могат да избират между системи за

ТОЛ такси или винетки.

 

Членовете на ЕП гарантираха, че три години след влизането в сила на правилата, държавите членки ще докладват публично относно приходите от таксите за изминато разстояние и таксите за ползване, налагани на тяхна територия, включително информация къде ще бъдат вложени тези средства. Евродепутатите настояват приходите, генерирани от тези такси, да бъдат използвани за въвеждането на устойчив транспорт, инфраструктура и мобилност.

 

Правилата ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с две години, за да се подготвят за прилагането на новите правила.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3100 |17.02.2022 Петков след критиките на Радев: Всички чакаме цените да паднат. Нещата се движат в правилната посока . 11| 4072 |17.02.2022 Европрокуратурата разследва престъпна група в България за измама с еврофондове . 18| 17882 |17.02.2022 Колко плащаме за едно прокурорско преследване по гешевски. Ягода, но и Тарантино . 2| 3041 |17.02.2022 Метеоролог: Решенията в НИМХ се взимат тайно, в последния момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads