Реклама / Ads

 

0| 2303 |14.09.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Не трябва да допускаме най-бедните европейци да платят цената на икономическата трансформация

.
Петър Витанов
Представянето на пакета „Подготвени за цел 55“ поставя началото на радикална икономическа трансформация в Европа. Икономическа, защото основният виновник за състоянието на климата е пазарът - такъв, какъвто го познаваме днес. Това каза Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти, в дискусия за Зелената сделка в Европейския парламент.

„Свръхпроизводството, свръхпредлагането и свръхпотребяването доведоха до фатални последствия – доказателство за провала на настоящия икономически модел. За съжаление цената на този провал се плаща от обикновения човек. В Германия наводненията струваха 30 милиарда евро, пожарите в Гърция - 500 милиона евро. Десетки хора платиха цената с живота си. В тази зала трябва да подкрепим усилията на Комисията за намаляване на емисиите, но и да се обърнем към собствените си правителства, особено към онези, които нямат никакво желание и стратегия за промяна, защото иначе неравенството ще се задълбочи“, коментира още Витанов и подчертава, че не бива да допускаме уязвимите групи в бедните региони да платят най-високата цена за трансформацията.

 

Петър Витанов говори и пред БНР за предстоящите промени.

 

„В края на юли беше предложен пакет от законодателство, който цели декарбонизация на европейския континент до 2050-та година. В сферата на транспорта се предвижда от 2026-та година автомобилният транспорт да попадне в търговията с емисии. С други думи дистрибуторите на горива ще бъдат облагани допълнително и най-вероятно цените на бензина и дизела ще се увеличат. Това ще има силно негативен ефект главно върху ниската и средна класа европейци, защото за тях това увеличение би било непосилно“, коментира Витанов.

 

Той разясни и какви са мерките, които взима Европа, за да протече по-безболезнено тази трансформация.

 

„Европейската комисия е предвидила така нареченият социално-климатичен фонд. Този фонд цели да помогне на най-уязвимите групи при Зелената трансформация, защото всяка една голяма реформа и промяна винаги е ставала на гърба на най-бедните и уязвимите. За България от него са предвидени 2,8 милиарда евро. В ЕС има 35 милиона енергийно бедни, които трудно ще могат да поемат по-високите цени. В България имаме огромен процент енергийно бедни хора, които трябва да бъдат компенсирани чрез този фонд. Надявам се, че той ще бъде разпределян главно между тези, които най-много се нуждаят от него“, каза още Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2722 |14.09.2021 Топ 6 на любимите неща на учениците, които трябва да уважаваме . 4| 2972 |13.09.2021 Мартин Камбуров пренаписа историята: Задмина Петър Жеков и вече е голмайстор №1 . 23| 3304 |13.09.2021 Петър Стоянов отрече, че ще е кандидат - президент на ГЕРБ . 2| 17235 |13.09.2021 Калфин: Ако някой иска да издигне сериозна кандидатура срещу Радев, отдавна трябваше да го е направил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ