Реклама / Ads
0| 2727 |29.03.2022 НОВИНИ

Петко Димитров: Бюджетът на София е подценен с близо 40 млн. лв.

.
Петко Димитров
Бюджетът на София е подценен с близо 40 млн. лв. Ето защо ние от БСП предлагаме увеличение на приходната част с тази сума, която очакваме в голямата си част да бъде набрана от имуществените данъци. Това каза общинският съветник от БСП Петко Димитров, който е член на Комисията по финанси и бюджет на СОС по повод предстоящото приемане на Бюджет 2022 на Столична община.
 

Той обясни, че пазарът на недвижими имоти в София е в абсолютен пик и все още търсенето изпреварва в пъти предлагането, което е признак, че за 2022 година се очаква секторът да остане стабилен и да бъдат реализирани рекорден брой сделки.

 

„В резултат на това ще се повиши приходът на общината от Данък „Възмездно придобиване на имущество“, счита Димитров.

 

Общинският съветник каза, че групата на БСП предлага увеличение на средствата за основен и текущ ремонт на вътрешнокварталните улици с 20 млн. лева. Същи и на предвидените средства на поддръжка и възстановяване на междублоковите пространства с 2 млн. лева, защото проблемът с тях е доста сериозен - голяма част от районните администрации изразходват средствата, които са заделени за поддръжка на зелените площи, още преди изтичане на първото 6-месечие, което е абсолютно неприемливо.

 

Петко Димитров посочи, че социалистите искат и средствата за изграждане на детски и спортни площадки да бъдат увеличени с 2 млн. лева.

 

„Има немалко квартали в София, в които спортната инфраструктура или липсва тотално, или изобщо не е достъпна за гражданите. Това със сигурност ще бъде добра инвестиция“, убеден е Димитров.

 

Според него е важно да бъде децентрализирано разходването на средства от бюджета на Столична община и районните кметове да разполагат с повече средства от предвидените 24 млн. лв. за 24-те столични района. За да могат да участват по-активно в правеното на политика им трябват пари.

 

Той критикува и начина на формиране на бюджета - всяка година управляващото мнозинство в Столична община представят най-важният документ, гласуван от СОС, като една счетоводна справка.

 

„Би следвало бюджетът да се представи като финансов разчет и план, отговарящ на реални политики“, изтъкна Петко Димитров и даде пример за това, че СО не се справят с бюджета - ежегодното неизпълнение и в приходната, и в разходната част.

 

По думите му и тази година администрацията на кмета Фандъкова отново не е подготвила и ред анализ на какво всъщност се дължи това неизпълнение. Всяка година се отчитат рекордни преходни остатъци в капиталовата програма, която е пряко обвързана с реалното качеството на живот на столичани. За 2021 година неусвоените средства в инвестиционната програма са близо 300 млн. лева, което е изключително много и говори само и единствено за тотална липса на капацитет в администрацията.

 

„Моделът „Фандъкова“ се изчерпа и достигна своя лимит“, категоричен е Петко Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3061 |28.03.2022 Горанов след разпита: Свидетелят Петков инициира всичко . 0| 3086 |28.03.2022 Кирил Петков: Мечтата ми е да имаме координирани Балкани по всички теми . 0| 3677 |27.03.2022 Кирил Петков: Пристанищата са минирани, няма да евакуираме екипажите на корабите, блокирани в Украйна . 0| 2810 |27.03.2022 Мартин Димитров: ГЕРБ не искат да управляват в ситуация на пандемия и война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads