Реклама / Ads
12| 4659 |07.02.2022 НОВИНИ

Петков приема с удоволствие поканата на Гешев, но ще го пита за Мата Хари, „Магнитски“ и още

.
Кирил Петков, Лена Бориславова Източник: БГНЕС
Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни. Разбирам, че той би се радвал да се запознае лично от мен със следните казуси, които отчасти споделих по време на нашия разговор. С удоволствие приемам поканата. Това съобщи на брифинг пред журналисти в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков. По време на този „разпит“ премиерът ще иска да попита някои въпроси.

„Какви действия е предприела прокуратурата по следните публично известни данни за престъпления или злоупотреби:

 

Какво е направила прокуратурата по темата Мата Хари, след като стана публично известно, че има кюлчета и пачки? Освен това г-н Борисов сподели, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата установила ли е коя е тя? Провела ли е разследване за това дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на г-н Борисов, или те просто са си били там.

 

Във връзка с „Магнитски“ ние знаем, че г-н Божков има доста обвинения от прокуратурата. Въпросът е има ли допълнителни разследвания за другите хора, ясно описани по „Магнитски“? Какви са действията, които прокуратурата е предприела там?

 

Има ли директна връзка между заема в Българската банка за развитие и фактът, че г-н Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

 

По една от телевизиите ясно беше казано, че заемът на „Роудуей кънстракшън“ в ББР е взет от адвоката на г-н Гайтански. Искам да разбера предприела ли е прокуратурата мерки и дали този заем е взет правомерно?

 

След като всички българи се запознаха с казуса „Осемте джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров, по-известен като Пепи-Еврото.

 

Има ли връзка между строителните компании, част от които и строителна компания, взела доста от договорите за строителството на незаконните язовири, които установихме в Министерство на икономиката, и господин, известен под прякора Таки?

 

Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, след като испанските власти са ни информирали за потенциално свързано с казуса пране на пари?


Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?


Защо „Булгаргаз“ и г-н Николай Павлов са се отказали от количества азерски газ, които са могли да стигнат до България и които биха свалили цената за потребителите?“, са част от въпросите, които Петков ще зададе. По думите му бъдат оформени и други такива.

 

Министър-председателят още веднъж повтори, че основната тема на срещата между него и обвинител №1 у нас е била закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата. „От коалицията не вярваме, че тези структури трябва да останат“, категоричен е Кирил Петков.

 

„Попитах го също защо няма развитие по публично известни информации, свързани с част от хората, които споменах. Ако искаме да имаме ефективно правосъдие, е хубаво да знаем какво предприема прокуратурата по тези казуси“, смята той. Списък обаче не бил дал на Гешев, както заявиха по-рано от прокуратурата.

 

От своя страна началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че е получила призовка да се яви на разпит на 9 февруари в 15 часа във ВКП.

 

Премиерът обясни, че призовкарят, който е трябвало да връчи призовка и на него се е качил в Министерски съвет, но е получил обаждане да не я връчва днес публично пред журналисти.

 

„Прозрачността е най-важният елемент, който трябва да следваме оттук нататък и много бих се радвал да получа призовката пред вас. Не виждам каква е причината призовкарят да се качи до горния етаж, а след това да получава телефонни обаждания“, допълни Петков.

 

Днес от държавното обвинение съобщиха, че проверяват списък от лица, посочен от Петков в проведената работна среща с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. От държавното обвинение информират, че по време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. Гешев е сезирал заместника си, за да бъдат предприети незабавни действия съгласно нормативната уредба. Освен това Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3415 |07.02.2022 Прокуратурата проверява списък от лица, посочен от Петков . 10| 31178 |07.02.2022 Премиерът К. Петков избъзика Карадайъ с клип на комика Ненчо Балабанов . 9| 2990 |06.02.2022 Политолози: Искрите Радев-Петков са очаквани. Тестът за коалицията ще са местните избори . 7| 2925 |05.02.2022 Петков обсъди енергийни проекти и нов мост над Дунав с румънския си колега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads