Реклама / Ads
19| 5462 |11.02.2022 НОВИНИ

Петков доуточни: Сред 20-те в списъка за корумпирани лица е и Гешев

.
Източник: БГНЕС
“Не. Главният прокурор не е в този списък”. Така отговори на журналистически въпрос премиерът Кирил Петков след разпита си във Върховната касационна прокуратура. Днес обаче пред депутатите в Народното събрание Петков намекна, че не е съвсем така - в списъка с 20-те лица, които според него са виновни за корупцията в България, попада и обвинител №1.
 

“В Брюксел казах 20, а са 19, защото за 19 от тях бяхме събрали, а на 20-тия го (списъка, бел.ред.) предадохме. Няма наши, ваши, трети пети, всички са равни пред закона. Ако имате ясни сигнали за което и да е лице, вкл. Иво Прокопиев, ще се радвам да ги предадете. Оттук нататък всички под един аршин", посочи Петков.

 

ФрогНюз припомня, че преди дни обвинението заяви, че ще извика Петков и Бориславова, защото по време на срещата си с главния прокурор, инициирана от самия Гешев, премиерът заговорил за имена и прякори на хора, които според него са виновни за корупцията у нас. За тези лица Петков заговори и по време на изслушването си в комисията LIBE в Европейския парламент.

 

Няколко дни по-късно той бе привикан във ВКП.

 

Петков реагира веднага като на брифинг пред медиите обяви, че ще настоява за отговори от прокуратурата докъде е стигнала с разследването на крупни скандали като “БарселонаГейт”, “Осемте джуджета”, Мата Хари, ББР и др. Отговорът на обвинението не закъсня. От прокуратурата почти мигновено посочиха, че цялата информация е публично достъпна в интернет.

 

От трибуната на парламента Кирил Петков коментира и процедурата за поставяне на някого в американския списък "Магнитски". В него бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, укриващият се в Дубай обвиняем Васил Божков и бившият заместник-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков.

 

"Преди правителството на САЩ да сложи хора в "Магнитски", те минават през много голям филтър, това не става просто така. Информация от посолството, администрация на Белия дом, да се оцени дали ще донесе дипломатически скандал и след всички филтри лицата се слагат в "Магнитски" и се обявяват. Знам, че обжалвате, но шансът цялата американска администрация да се е объркала винаги съществува, но аз лично имам повече вяра отколкото на прокуратурата в този момент. Тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е достатъчно лоша. Чакам сигнали от Вас", каза Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4202 |11.02.2022 За 57 дни на власт Петков е бил повече в парламента от Борисов за 12 г. . 8| 3948 |11.02.2022 Кирил Петков пред BBC за конфликта Русия-Украйна: Думата „слабост“ на НАТО не е свързана с България . 15| 3755 |11.02.2022 Прокуратурата за списъка с 19 лица на премиера Петков: Изпратихме искания до МВР . 13| 3559 |10.02.2022 Кирил Петков: Напоследък има остри критики, това значи че се движим в правилната посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads