Реклама / Ads
3| 3824 |11.01.2022 НОВИНИ

Писателят Виктор Шендерович напуска Русия след заплаха от Кремълския готвач на Путин

.
Виктор Шендерович
Виктор Шендерович - писател, публицист, поет, драматург и граждански активист, съобщи, че е решил да напусне Русия заради заплахата от наказателно дело за клевета по иск на готвача на Путин Евгений Пригожин, който е санкциониран от САЩ като приближен на руския президент. Същият е обвинен в поддържането на обширна система от интернет тролове, както и на частната армия ”Вагнер”, действаща в Сирия и някои африкански страни.
 

В съобщението си във "Фейсбук" Шендерович не казва кога ще напусне родината си, където е обявен за "чуждестранен агент". Това е статут, който властите налагат, когато преценят, че организация или човек действа в полза на чужда държава или структура и е финансиран от такава. Законът изисква при всяко споменаване на името да се допълва, че е чуждестранен агент, както и ясно да се изписва това над всеки текст, доклад, видео или произведение, което са създали. Всяко тримесечие "чуждестранният агент" трябва да подава подробни отчети за финансите и дейността си под заплаха от наказания, пише още "Дневник".

 

Пригожин поиска от съда защита на честта, достойнството и бизнес репутацията си, както и обезщетение за морални щети заради думи, произнесени по негов адрес в радиопредаване. Искът е срещу Шендерович, радиостанция "Ехото на Москва" и нейния главен редактор Алексей Венедиктов. На 24 декември съд в Санкт Петербург нареди радиото да му плати 1 млн. рубли, а Шендерович - 100 хиляди рубли. Присъдата се обжалва.

 

Веднага след това Пригожин започна процедура за наказателно дело срещу писателя - този път за клевета, заради което Шендерович е заплашен от затвор до 5 години. По време на следствието може да бъде ограничена свободата му.

 

"Потърпевшият" открито заяви, че иска да ми запуши устата, както и да сплаши всички, които не приемат кървавата, крадлива и безнаказана следа, проточила се след името му. Като разбра, че не може да спре журналистите с глоби, "кремълският готвач" премина към шантаж с Наказателния кодекс. Така че темата за правосъдието е изчерпана още преди да е започната, сега става дума само за това да изляза ли с повод на домашен арест и да седя с намордник заради спокойствието на цялата тази мафия - или да да изчакам навън неприятния сблъсък с престъпните им среди. Реших да изчакам в чужбина", написа писателят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3572 |05.01.2022 Александър и Виктория са най-предпочитаните имена за новородени за 2021 г. . 4| 4155 |16.12.2021 Писателят Георги Бърдаров: Вандализмът ни говори за болно общество . 2| 3197 |13.12.2021 Виктория Василева: ИТН ще подкрепи предложения кабинет . 2| 3654 |10.12.2021 Доживотен затвор за Викторио Александров, убил приятелката и дъщеря си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads