Реклама / Ads
4| 3607 |06.10.2022 НОВИНИ

Питаме Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети

.
Източник: архив
С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети.
 

Това съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

В средата на септември са проведени срещи с делегации от Швеция и Франция и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ, посочват от ведомството.

 

Днес в кулоарите на международна среща в Прага, президентът Румен Радев беше попитан от журналисти дали служебното правителство е поискало от Швеция да купи 10 самолета „Грипен“. Държавният глава заяви, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурство по охраняване на въздушното си пространство. Радев припомни, че още през март, по време на срещата на върха на НАТО, е заявил, че България се нуждае от това и още тогава този проект е стартирал.

 

Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе“ до пристигането на американските самолети Ф-16, добави президентът. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът. 

Изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, от Франция, от Швеция, от Нидерландия, от Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена, посочи държавният глава.

Радев добави, че се търсят самолети втора ръка не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2887 |01.10.2022 Димо Гяуров: Трябва да се опитаме да се предпазим от евентуална руска инвазия . 6| 4369 |26.09.2022 Димо Гяуров: Питаме се дали има останал здрав разум в Москва. Путин подпали чергата под краката си . 0| 2784 |19.08.2022 Стрелба в мол в Швеция, има пострадали . 0| 3230 |24.07.2022 Нинова: ГЕРБ и ДПС се изплашиха и дръпнаха ИТН отново. Ще опитаме до последно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads