Реклама / Ads
0| 2878 |09.03.2023 НОВИНИ

Плащанията с кредитна карта нарастнаха с 25%

.
Плащанията с кредитни карти у нас нарастват Източник: БГНЕС
Ръстът на потреблението, покачването на цените и иновативните функционалности в модерните кредитни карти доведоха до значителен ръст от 25% през 2022 г. спрямо предходната година на броя на трансакциите с кредитни карти, информир Банкерь.
 

Хората ги използват не само за покриване на обичайни ежедневни нужди като покупка на храна и гориво, но и за реализация на по-големи проекти като семейни почивки и обзавеждане с мебели и техника за дома.

 

Според експертите ръстът в използването на кредитни карти и на средния размер на трансакциите с тях се дължи на три основни фактора.

 

Първият е съживяването на потреблението след Ковид-19.

 

През последната година много хора реализираха отложените заради пандемията планове и потребяваха повече стоки, които заради несигурността на ситуацията бяха възприемани като излишни.

 

Втората причина е ръстът на цените от последната година.

 

Тогава много българи, загрижени за спестяванията си предпочитаха да реализират покупки с кредитна карта и да възстановят използваните суми максимално бързо, но да не теглят от банковите си депозити.

 

Третият фактор за нарастващата популярност на кредитните карти е развитието на технологиите и интеграцията на услуги с добавена стойност за клиента в този финансов инструмент.

 

Например се предлага възможност за покупка на стоки на равни вноски в рамките на кредитния лимит.

 

Всички тези фактори доведоха до ръст на покупките с кредитни карти.

 

Според статистиката на “БНП Париба Лични Финанси”, броят на трансакциите в хранителни магазини нарасна с 21 на сто, в бензиностанции – с 34 на сто, а за пътувания – с 41 процента.

 

Ръст от една трета се наблюдава и в броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на кредитния лимит.

 

Средната сума на онлайн трансакциите достигна 78.2 лева докато година по-рано беше 60 лева.

 

Тези цифри показват, че хората все повече възприемат кредитната карта като предпочитан инструмент за ползване на заемни средства.

 

Ръстът в използването на кредитни карти води и до повишаване на финансовата грамотност.

 

Според данните на “БНП Париба Лични Финанси”, половината от хората изплащат задълженията си по кредитни карти в рамките на гратисния период.

 

За сравнение, през 2020 г. този дял беше малко над 40 на сто. Това показва, че българите използват разумно банковите си карти и не изпадат в ситуации на свръхзадлъжнялост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4109 |23.02.2023 Без глоба за невалидирана карта в столичния транспорт . 0| 2858 |23.02.2023 СОС гласува връщането на месечната карта за една линия в столицата . 0| 3274 |31.01.2023 От утре ученици и студенти пътуват с месечна карта за 15 лв. за целия градски транспорт в София . 0| 2966 |23.01.2023 БСП внесе доклад в СОС за връщане на картата за една линия и талона за 10 пътувания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads