Реклама / Ads
0| 2511 |18.10.2022 НОВИНИ

Плевен е единствен у нас с изцяло енергоспестяващо улично осветление

.
Плевен е единственият областен град в страната с изцяло ново, модернизирано и енергоспестяващо улично осветление в резултат на изпълнението на проекта „Реконструкция на системата за улично осветление”.

Това обяви на среща с журналисти кметът Георг Спартански.

С цел подобряване състоянието на уличното осветление в града и намаляване на разходите за поддръжка Община Плевен подготви и обяви обществена поръчка с предмет: „Инженеринг, проектиране и реконструкция на системата за улично осветление на гр.Плевен“, пише pleven.utre.bg.

 

След проведена процедура избраният изпълнител е „Улично осветление“ ЕАД - София. Съгласно условията на договора, сключен между Община Плевен и „Улично осветление“ ЕАД, фирмата изпълнител осигури финансиране на дейностите, предвидени в поръчката. След приемането и въвеждане в експлоатация на реконструираната система за улично осветление Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за период от 10 години. Този срок е обвързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на мерките, предвидени в доклада за енергийно обследване. За период от 5 години изпълнителят ще извършва гаранционна поддръжка на монтираните нови осветителни тела и други компоненти от системата.

 

Строително-монтажните дейности, свързани с изпълнението на проекта, започнаха през м. август 2020 г. и завършиха през м. април 2021 г. След изготвяне на всички необходими строителни книжа и протоколи обектът беше въведен в експлоатация на 29.04.2022 г.

В рамките на проекта е извършена доставка и монтаж на 7272 енергоспестяващи  ефективни светодиодни осветителни тела, произведени от реномираната фирма PHILIPS. Всички осветители са екипирани с последно поколение високоефективни светодиоди. Това осигурява необходимите високи нива на енергоспестяване, както и дълъг експлоатационен живот. Всички стари и неефективни осветителни тела на територията на целия град са подменени с нови.

 

Изградена е  система за централно наблюдение и управление на уличното осветление.Ремонтирани са 339 електрически табла с поставени компоненти от системата за управление в тях. Компонентите на системата за управление също са производство на фирма PHILIPS. Софтуерът за управление се предоставя като услуга на сървър на производителя. Системата за свързаност е гарантирана за целия 10-годишен период.

 

Тя осъществява включването и изключването на осветителните тела с възможност за редактиране и промяна на графиците на включване. Предоставят се ежедневни съобщения за възникнали аварийни събития в мрежата за улично осветление. Измерва се консумираната електрическа енергия с възможност за сравнение с предварително зададена нормална стойност. Системата може да управлява дистанционно  включването и изключването на таблата. Проведено е обучение на експерти от Община Плевен и експлоатационната фирма за работа със софтуера и е предоставен достъп на техническите лица.

 

Ремонтирани са механичните елементи за закрепване на уличните и паркови осветителни тела. Доставени и монтирани са 294 броя нови стоманени стълбове и 2259 броя нови конзоли за закрепване на улични осветители.

 

Съгласно сключения договор между Община Плевен и „Улично осветление“ ЕАД инвестицията за реализиране на проекта е 5 121265 лева. Въвеждането на мерките ще доведе до икономия на средства /при цени от 2019 г./ за електроенергия около 372 000 лева годишно, а на средства за поддръжка - около 237 000 лева годишно.

 

Сравнение на консумираната електроенергия от  м. март 2019 г. с тази от м. март 2022 г., т.е. преди и след реализирането на проекта, сочи потребление  252 887 kWh за м. март 2019 г., а за м. март 2022 г. то е 161 220 kWh, или  реализираната икономия на ел. енергия е над 36 % при увеличен брой осветителни тела и постигнати всички нормативни изисквания към системата за улично осветление. Като се допълни, че цената на електроенергията непрекъснато расте, то ефектът от модернизацията става още по-значим за града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2728 |05.10.2022 Борислав Сарафов остава единствен кандидат за шеф на НСлС . 0| 2464 |02.10.2022 Една единствена секция отвори врати в Москва . 4| 5501 |02.10.2022 Костадинов: Единственият кабинет, който ще подкрепим, е този с мандат на „Възраждане” . 1| 3979 |01.10.2022 57-годишен от плевенско село е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads