Реклама / Ads
40| 5495 |19.12.2011 НОВИНИ

Р. Плевнелиев: България е малка, но е пример за стабилност!

.
Росен Плевнелиев
Почти всички европейски държави произведоха планини от дълг с едно малко изключение – малка България, която точно във времената на икономически растеж успя да изгради буфер.
 

В Европа в последните години правилата не се спазват, а когато това е така, няма инвеститорско доверие. Решението е много елементарно – желязна дисциплина и спазване на правилата, обяви от парламентарната трибуна новоизбраният президент Росен Плевнелиев, който взе участие в публичния дебат на тема „Две години след Лисабон – Европа накъде?”, предаде Агенция „Фокус”. Специални гости на дебата са Елмар Брок, член на Европейския парламент, и Жан-Доминик Джулиани, президент на фондация „Робер Шуман”.

Европа се намира в тежки времена вече 4-та година. Тези времена изискват отговорни, адекватни и нелеки решения. Проблемите са ясно дефинирани, каза още Плевнелиев. Втората сериозна тема в Европа била, че включително и в години на сериозен икономически растеж, европейските държави растяха с по 4 - 6% на година, България растеше с по 6% на година.
„Тук е голямата разлика. Почти всички европейски държави в годините на растеж се увлякоха по харченето. Произведоха се планини от дълг, колосални суми, които дори и в добри времена за икономиката не се намалиха, не се изградиха буфери, с които да може в тежки времена да се покрият тези колосални задължения. С едно малко изключение – една малка България точно във времената на икономически растеж успя да изгради буфер. Може да бъде давана за пример на всички наши европейски партньори и приятели. В последните 10 години България успя да намали своя дълг – от 100% от БВП през 2001 г. на 16% от БВП през 2011 г.”, каза Росен Плевнелиев.

„Българите изповядват културата на стабилност. Тя ще трябва да бъде имплантирана в главите на 500 милиона европейци. Стабилност и устойчивост са двете думи. Харчим толкова, колкото можем да си позволим, което е важно, за да стоим здраво на земята, да имаме доверие и да можем да растем. Ние решаваме с какъв растеж ще се ускори Европа след 2 години. Затова са необходими отговорни действия на всички заедно. България направи своите тежки и нелицеприятни реформи. След фалита на българската банкова система през 1996 г., България си написа домашното. Нашата банкова система е символ на независимост”, каза още Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12307 |13.12.2011 Холандия непримирима – не иска България в Шенген . 64| 6129 |11.12.2011 Р. Плевнелиев: След голямото преяждане идва голямата диета! . 154| 4728 |10.12.2011 България в клуба на отличниците в ЕС . 5| 5180 |08.12.2011 България побеля, всички пътища се чистят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads