Реклама / Ads
31| 5003 |08.01.2012 НОВИНИ

Плевнелиев и Борисов на хорото за “Гинес”

.
Новият президент Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов най-вероятно ще участват в рекорд за “Гинес” - най-дълго хоро. Етноизпълнителката Елица Тодорова вече е изпратила персонални покани до двамата първи мъже в държавата да се хванат за ръце редом с около 50 000 участници от цялата страна и чужбина. Сред видните танцьори ще бъдат спортният министър Свилен Нейков и златните момичета на Илияна
 


Масовката тръгва мощно от центъра на Варна на 10 юни. Известната певица вече е депозирала документи в централата на “Гинес”, които са одобрени. Тя кандидатства в категорията "Най-дълго хоро на Балканите и в света". В тази категория преди години кандидатства и народният певец Илия Луков. Въпреки внушителния брой танцьори - около 13 000, не беше вписан рекорд в книгата за световни постижения. Рекордът беше обединението между хората от всички региони в страната. Те тропнаха с много хъс право хоро пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

 

На най-популярното българско хоро от Тракийската етнографска област е заложила в своя проект Елица, прославила страната ни на "Евровизия" с хита "Вода".

 

"Идеята за възможен рекорд се роди у мен съвсем спонтанно. Бях провокирана от огромния успех в Берлин, когато на олимпийския стадион под звуците на "Излел е Делю хайдутин" на хоро се заловиха над 2000 българи", разказва пред "24 часа" певицата. Когато аз запях и хиляди танцьори тръгнаха в един и същи ритъм, имах чувството, че стадионът щеше да падне под космическия заряд на тази песен, спомня си тя. Повлияна от силните емоции, Елица Тодорова решава да пробва и с по-дълго хоро от това в Берлин - с над 50 000 участници.

 

В специално създадения сайт horo.com освен хиляди българи вече са се регистрирали и доста екзотични участници от африкански страни, похвали се Елица. Чернокожите изявили желание да са включат със свои носии, които носели различни племена. "Ще се получи много свежа и шарена картина, в която ще се открояват българските национални носии на нашите участници и специално раздадените фланелки", обясни певицата. Така хорото от национално щяло да се превърне в интернационално. А отправеното послание към света ще бъде за мир, любов и единство. Дългата редица от играещи, която по първоначални изчисления ще тръгне от центъра на Варна и ще достигне до курорта Св. Константин и Елена, ще бъде заснета със специални камери от хеликоптери, изпратени от централата на “Гинес”. Екип от експерти вече е пристигнал в България, за да направи свое проучване на обстановката и условията.

 

Според правилника, след като специалистите изгледат кадрите, ще преценят има ли рекорд, или не. "До момента не е поставян рекорд за най-дълго хоро със силно подчертан фолклорен елемент. Дай боже рекордът в тази категория да е български", пожелала си Елица в новогодишната нощ, когато участва в концерта "Сцена под звездите".

 

Замисълът на проекта е в хорото да се включат деца, ученици, тийнейджъри и млади хора. Няма да бъдат забранени и игриви стари баби, които няма начин под звуците на мелодията да не живнат, сподели етноизпълнителката. Водещите танцьори ще са от професионални и самодейни състави от цялата страна. Идеята ми е хората да осъзнаят къде са българските корени - традициите, фолклорът, които са ни запазили като нация през годините, разсъждава Елица. Според нея даже и да не бъде регистриран рекорд, важното е обединението, единството между хората в трудни времена като днешните.

 

Българските кметове също са съпричастни към проекта. Елица им е изпратила дискове, след като са се регистрирали в сайта за рекорда.


Учителите по физкултура вече мобилизират учениците и ги подготвят за участие в "космическото българско хоро" във Варна. Малко е като на война, допълва Тодорова с усмивка и обяснява - за да превземеш високи върхове, трябват много сериозна подготовка, репетиции и тренировки до спукване, както в спорта.

 

Подготовката на рекорда е поверена на специално създаден инициативен комитет. В него участват известни изпълнители. Поканени са Лили Иванова и Васил Найденов. Безрезервна подкрепа е оказал и олимпийският шампион Армен Назарян. Според Елица известният спортист приел идеята километричното хоро да обедини арменци, гагаузи, татари, македонци и роми.

 

"През годините етносите са се сближили от силата на българския дух и древните традиции на траките. Защото през последните години българинът се е затворил в своята къщурка. Всеки гледа само себе си. А с такава погрешна философия не се постигат големи неща", обобщава Елица. Тя е повече от убедена, че мощната игра е знакът, че има готовност за единство между хората и желание да бъдат надскочени етническите и политическите различия.

 

Стигаме и до въпроса за финансирането на проекта. Цялостната организация била свързана с намирането на сериозни средства. Досега доста родолюбиви българи със сериозен бизнес не само на думи са обявили, че подкрепят идеята. Енергичната изпълнителка продължава да търси не толкова спонсори, колкото хора, които вярват в бъдещето на България. Най-сериозното перо в бюджета на проекта е озвучаването, като се има предвид огромната площ.

 

Певицата е особено щастлива, че за начинанието е получила благословия от игумена на Клисурския манастир архимандрит Антим. "След благослова тръгвам с оптимизъм и с Божия подкрепа напред", казва тя.

 

На въпрос какви трудности среща в подготовката за рекорда, популярната певица отговаря, че не мисли за негативите. Поставила си е за цел през следващите 6 месеца да се концентрира максимално, за да успее. Защото в такива моменти на пълна мобилизация се виждало дали един боец е достатъчно кален. За успешния финал, белязан с рекорд при добра и безупречна организация, ще съдейства и партньорът от сцената, но вече не и в живота - Стоян Янкулов-Стунджи.(24 часа)

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 4974 |05.01.2012 Атака въстава срещу Борисов . 83| 5531 |05.01.2012 Борисов: Няма да има предсрочни избори, докато не направим магистралите . 12| 6056 |05.01.2012 А. Иванов веднага подавал оставка, ако Борисов я поиска . 10| 4694 |04.01.2012 Плевнелиев носи само таблет на “Дондуков”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads