Реклама / Ads
7| 4521 |11.01.2017 НОВИНИ

Плевнелиев и европейски политици зоват Тръмп да не маха санкциите срещу Русия

.
Росен Плевнелиев
Вестник ”Вашингтон пост” публикува писмо от 17 европейски политици, които са се обърнали към Доналд Тръмп с искане да се откаже от подобряване на отношенията с Русия. Сред тях е президентът на България Росен Плевнелиев.
 
Подписи са поставили бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна. "Последиците от подобна сделка ще подкопаят доверието в Америка на съюзниците й в Европа и света", твърдят авторите.

Те поставят под съмнение и възможността да има доверителни и приятелски отношения с Москва. Според тях за величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

"Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме.Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. (…) Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни", заявяват политиците. "Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки", се казва в писмото.

"Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо", написа по-рано в Twitter новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Едно от обещанията му е да се стреми да поддържа добри отношения с Русия.

"Когато съм президент, Русия ще ни уважава далеч повече, отколкото досега, и двете страни може би ще работят заедно, за да решат някои от големите и належащи проблеми на света", обяви по-рано Тръмп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4089 |10.01.2017 Плевнелиев: Истинската сила на държавата е в образованите млади хора . 6| 8951 |09.01.2017 Хр. Иванов отказал на олигарси и политици за ”Да, България” . 0| 3859 |01.01.2017 Плевнелиев към Ердоган: Целият български народ скърбим заедно с Вас . 4| 4752 |01.01.2017 Плевнелиев: Нека НГ донесе здраве, мир и благоденствие!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads