Реклама / Ads
17| 4801 |08.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Кремъл подкопава доверието в ЕС

.
Росен Пленелиев и Мартин Шулц
”Има много кризи - Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл подкопава доверието в нашите основни ценности. Москва започна широкомащабна пропаганда в Европа, която посява недоверие. Целта е да се подкопае доверието в ЕС”. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.
 
"В Европа има война, тя се случва в Украйна. За мен Крим е Украйна, а Украйна е Европа", заяви в речта си Росен Плевнелиев, повтаряйки за пореден път тази своя позиция.

Той определи като важна стъпка отпадането на визите за украинските граждани, за да може украинският народ да се чувства приет. "Не бива да даваме шанс на популистите да експлоатират незнанието и забравата. Приветствам създаването на европейски дом. Мирът не е неизменна даденост, всеки от нас трябва да го защитава. Мирът означава права на човека и върховенство на закона", поясни пред европейските депутати своята визия президентът Плевнелиев.

Според него сега ние сме в един "студен мир". Преди две години на конференцията за сигурност в Мюнхен, Европа навлеза в нов период. "Навлизаме в нов етап на развитие - на студения мир, ползват се методи от Студената война. Някои страни се вледениха заради замразените конфликти", каза Плевнелиев.

Той цитира руския президент Путин, който често говорел за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат спазвани.

Дали не вървим към нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът го позволи, това ще бъде исторически срам. Трябва да покажем характер, ние трябва да се изправим и да защитим нашата визия за нашата обединена Европа, изтъкна президентът, прекъснат от аплодисменти.

Той повдигна темата за Шенгенското пространство въпреки уверенията на мнозина европейски политици, че в момента тази тема не стои на дневен ред. "Да се отвори вратата за призраците от миналото, интереси, които са против нашите принципи и ценности. Сякаш ние не отбелязваме напредък, спрели сме. Спрели сме разширяването на Шенген.

Да отворим вратата, да включим отново мотора", призова настоящият държавен глава на България.

Във външнополитически план държавният каза, че сега има рекорден брой конфликти. "Държавите и институциите се разпадат. Днес границите се връщат, поколението, което разруши Берлинската страна, сега гради нови стени в самото сърце на Европа.

Виждаме нестабилни региони, необезопасени граници, тероризмът се надига.Във всеки момент е възможно да има терористичен атентат. Днес балансът на силите се измества и променя", отбеляза в речта си държавният ни глава.

Плевнелиев посочи и рецептата си за справяне с проблемите. "Живеем в трудни времена, защото световните и регионални лидери показват, че имат различен подход. Каузата на мъдрата политика е да ползва дипломацията, а не войната. Лесно е да се дестабилизира. Много лесно могъщите съседи могат да дестабилизират държавите. Редът лесно се разваля, но трудно се възстановява", подчерта президентът.

Той отчете, че не е мъдро през 21 век да се придвижват границите, да се мисли отвъд границите. "Целта е да образоваш нацията, да създаваш свободни и толерантни общества. Не може политическите интереси да разделят държавите", заяви Росен Плевнелиев.

В контекста на „студения мир” Плевнелиев наблегна на думите си, че всеки трябва да разбере защо повече не бива да има война и даде пример с битката при Дойран.

"Нациите няма да воюват и ще се състезават на ниво наука и знания, култура", заяви пожелателно Плевнелиев.

"Трансатлантическите отношения са много важни. Едно добро бъдеще за Европа е нов икономически модел, който да се възползва от новите възможности. Не бива да се страхуваме от електронната търговия, от споделена търговия", представи виждането си и за икономическите и транснационалните отношения Росен Плевнелиев.

Отново пожелателно той каза, че искаме Европа, която е приспособяема, гъвкава и водеща. "Да разпознаваме рано кризите и да излизаме от тях - да сме целенасочени", призова Плевнелиев евродепутатите.

Относно начина на справяне с предизвикателствата, Плевнелиев поиска да дадем повече власт на дипломацията, да възпираме военното действие. Да препотвърдим, а не да предоговорим териториалния суверенитет, върховенство на закона, правата на човека.

"Днес имаме повече въпроси, отколкото отговори. Нашите граждани се питат как можем да живеем в хармония", призна Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава обясни, че: "Много от терористите и бойци са европейци. Не бива да забравяме моралното си задължение. Миграцията е ангажимент и за нашите общества, и за мигрантите. Без диалог страховете на хората ще се експлоатират от популистите".

Днес повече от всякога имаме нужда от модерен патриотизъм, а не агресивен национализъм в Европа, каза Плевнелиев.

Той засегна и темата за предстоящия референдум във Великобритания относно оставането или излизането на Обединеното кралство от ЕС. Плевнелиев обясни, че богатството на Европа е в разнообразието. Разнообразието не би трябвало да е причина за Европа на две или повече скорости.

Европейските нации не бива да бъдат противопоставяни едни на други - солидарност с тези, които трябва да вървят един към друг. "Независимо какъв ще е референдумът на Обединеното кралство, дискусията за обединена Европа ще продължи - не може да се избират само някои неща от солидарността. Всяка страна има различни проблеми", обясни Плевнелиев.

Той мотивира твърдението си с констатацията, че европейските демокрации не са перфектни, но са по-добри от много други.

Според него всички идеи за това, че Европа може да се провали са грешни. Плевнелиев припомни реплика на първия демократично избран президент на България Желю Желев, според когото демокрацията може да се излекува само с повече демокрация.

"Ако някой смята нашата толерантност за слабост, ние сме решили да защитим нашия стил на живот. Само интеграцията може да работи", обясни Плевнелиев.

Според него Европа има да играе глобална роля, да се мобилизира за нови проекти на модернизация. "Бъдещето не зависи от техническия аспект. Бъдещето на Европа зависи от съдържанието, от това кои сме ние. Да не забравяме големите идеи. Да не загърбваме цялата визия за Европа", призова президентът на България.

Интересен бе изказа му за лидерската роля на Европа. "Ако престанем да създаваме исторически факти, друг ще го направи. Ако не искаме това да се случи, трябва да дадем допълнително доза на ЕС".

Накрая председателят на ЕП Мартин Шулц го поздрави за смелата реч. Благодаря за смелите думи, благодаря, колеги, за аплодисментите. Имаме колеги, които мислят като вас, но и такива, които са на друго мнение, но аз съм от първите и благодаря за смелата реч, обърна се Шулц към българския държавен глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4989 |07.06.2016 Плевнелиев: Криворазбраните националисти да не ни подпалят чергата . 6| 4627 |01.06.2016 Плевнелиев: България е в отличен диалог с Албания и Хърватия . 29| 5375 |28.05.2016 Плевнелиев: 25 г. след края на комунизма престъпленията на режима още не са наказани . 3| 4487 |24.05.2016 Плевнелиев: Възраждането на образованието да бъде национален приоритет!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads