Реклама / Ads
5| 8109 |24.04.2017 НОВИНИ

Плевнелиев: Радев да сезира ВСС за срещата Цацаров-Гергов-Дончев

.
Росен Плевнелиев
Президентът Радев би могъл да сезира Висшия съдебен съвет, а Висшият съдебен съвет ще си носи своята отговорност. Така би постъпил президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев ако днес той е президент и до него е изпратено писмо от Съюза на издателите за оказан натиск от страна на главния прокурор върху бизнесмена и издател Сашо Дончев.
 
Щеше да го прочетечем и разбира се щеше да сезираме компетентните институции. Правилно е, че обществото е особено чувствително към подобни проблеми. Повече от ясно е, че институциите са длъжни да имат позиции по подобен казус, но да действат спрямо правилата, да действат спрямо основите на демократичната държавност. В този случай има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения – а то е да се сезира Висшия съдебен съвет, който е компетентната институция, и да даде отговори на тези въпроси, каза още той пред Нова телевизия.

Това, което президентът може да направи, е да прехвърли това писмо  – да катализира процеса към компетентната институция... Той би могъл да сезира Висшия съдебен съвет, а Висшият съдебен съвет ще си носи своята отговорност, посъветва той.

Според Плевнелиев, е съвсем нормално главният прокурор да организира всякакви срещи: Аз лично считам, че е съвсем нормално главният прокурор да организира всякакви срещи, които могат да му бъдат необходими, за да си върши работата. Така че, самият факт на срещата за мен не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща – дали е имало натиск? Това е големият проблем. И ако е имало натиск – от чия страна към коя страна. Аз бих бил благодарен и на двете страни – и на главния прокурор, и на г-н Дончев, ако съдействат на компетентната институция да излезе истината, обясни той.

Росен Плевнелиев каза още, че очевидно има нещо нередно в тази среща, „след като вече сме свидетели на оставка на член на ръководството на БСП“.

„Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология”, каза още Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев коментира още, че говори абсолютно свободно по телефона - „независимо дали и как са ме подслушвали“.

Плевнелиев коментира идеята за ограничаване на избирателни права на българите в чужбина. "Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват”.

„Русия, Турция, Македония и Сърбия -  тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България”. Това заяви още президентът  Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4621 |21.04.2017 Цветанов: Няма да воюваме с президента Радев . 14| 5081 |21.04.2017 Радев сравни Хасково с Чернобил . 7| 5840 |21.04.2017 Плевнелиев към Радев: Не ти отива да разделяш нацията! . 1| 3963 |19.04.2017 Президентът Радев: Очаквам да работим с кабинета на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads