Реклама / Ads
0| 3248 |21.10.2022 НОВИНИ

Почина режисьорът Милен Гетов

.
Режисьорът Милен Гетов Източник: БНТ
На 96 години си отиде Милен Гетов. Той е автор на над 1000 телевизионни филма, постановки и предавания. Работи дълги години в БНТ.
 

Милен Гетов е роден в Бяла Слатина. Живял е в три епохи: Царство България, социализъм и демокрация. Завършил е журналистика и кинорежисура.

 

Пред БНР казва, че харесва Царство България „не като политически модел, а като икономика, взаимоотношения, образование, етични ценности. За мен това е най-хубавият период. След това соцът си имаше хубави и лоши страни, за сегашния период да не говорим…”

 

Той е автор на множество знакови продукции. Създава първия документален филм за Гунди и Котков, допълва БНТ. Работата му в Националната кинематография го среща с едни от пионерите на българското филмово изкуство - Васил Гендов, Борис Грежов, Борис Борозанов, Александър Вазов, Иван Фичев, Антон Маринович, Захари Жандов и много други. 

 

Негови са документалните сериали "История на киното", съвместно Георги Стоянов - Бигор и "България в културното огледало на Европа" по сценарий на Драган Тенев. Като режисьор и сценарист Милен Гетов снима детския сериал по произведения на Джани Родари "Разни приказки за игра", документалната поредица "България в културното огледало на Европа", игралния сериал по Йоханес Марио Зимел - "Признавам всичко".

 

Творческият почерк на Милен Гетов оставя трайна следа в телевизионния театър. Негови са спектаклите "Защитата на Сократ" с Иван Кондов, "Балдуин Фландърски" и "Константин и Фружин" по поетичните текстове на Радко Радков, в които за първи път телевизионна постановка е снимана в натура – на крепостта „Бабини Видини кули“.

 

Големите му успехи идва с филмиране на романите на Богомил Райнов - "Един наивник на средна възраст", "Реквием за една мръсница", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена".

 

Заедно с професор Драган Тенев създават телевизионното предаване "Минаха години", което близо 8 години е сред най-популярните проекти на БНТ.

 

Пред БНР Милен Гетов казва, че не той е избрал журналистиката, а тя – него. Това се случва на фронта по време на Втората световна война. С името му е свързано с десетки журналистически материали, включително от фронта. Много от изявите му са посветени на историята и съвремието на София.

 

Благодарен е на съдбата, че му е дала възможност да създава филми.

 

Милен Гетов е носител на Специалната награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към журналистиката, както и на Почетния знак на държавния глава.

 

Съболезнования на семейството и близките му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2715 |20.10.2022 Добра вест! Болните и починали от COVID-19 по света все по-малко . 0| 2617 |20.10.2022 Почина мъжът, пострадал след инцидент в “Арсенал” . 1| 2829 |20.10.2022 На 92 години почина авторът на ”Време разделно” акад. Антон Дончев . 0| 2798 |19.10.2022 Почина треньорът по тенис Владимир Томов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads