Реклама / Ads
11| 8163 |07.08.2009 НОВИНИ

Подгониха любимец на властта заради ремонт на министерство

.
Браншови фирми погнаха председателя на строителната камара Симеон Пешов заради скандалния ремонт на сградата на МРРБ при ексминистър Асен Гагаузов. Те поискаха оставката на собственика на "Главболгарстрой", който е прибрал безпричинно огромна сума от съмнителния ремонт.
 
От камарата на строителите искат незабавно оставка на Симеон Пешов. Причината е скандалният ремонт на сградата на министерството на регионалното развитие и благоустройство, който е направен от фирмата на Пешов „Главболгарстрой”. Според новия министър Росен Плевнелиев сделката между фирма изпълнител и поръчител в лицето на Асен Гагаузов е необосновано скъпа. Той дори е категоричен, че прокуратурата трябва незабавно да постанови проверка относно скъпия ремонт.

Със случая се е заел самият министър-председател Бойко Борисов, който е поискал становището на трима независими специалисти, които са отчели, че дори луксозното ново изграждане на сгради със специфики като хотел, не излиза повече от 500 евро на кв. м. В същото време проверка на Плевнелиев е установила, че ремонтът в министерството е струвал над 4 пъти повече – 2254 евро на квадрат.
Вчера строителната камара очаквано скочи срещу собственика на компанията изпълнител "Главболгарстрой" Симеон Пешов, който е прибрал парите за съмнителния ремонт, съобщава вестник „Стандарт”. Шефове на водещи фирми в бранша са поискали незабавно Пешов да подаде оставка като председател на сдружението. Те са определили действията на шефа на „Главболгарстрой” като явна корупция.

Симеон Пешов получи огромни правомощия през 2006 г. със закона за условията и реда за издаване на разрешения за регистрацията на физически и юридически лица, които извършват строителство. Последиците бяха, че строителните фирми бяха допускани до обектите първа и втора категории, регламентирани в Закона за устройство на територията (ЗУТ) само ако приложат удостоверение от професионален регистър на Българска строителна камара. В тази част попадат всички пътища от републиканската мрежа и общинските шосета., големите промишлени обекти, летища, пристанища, тръбопроводи, канализация, метрото, язовири, съоръжения за отпадъци и всички големи сгради за обществено ползване.
Още тогава фирмите скочиха срещу тогавашния министър Асен Гагаузов и категорично му заявиха, че това ще доведе до множество фалити. „Не може шефът на най-голямата строителна фирма „Главболгарстрой” да определя как ще се разпределят обектите. От километри се вижда, че става дума за явен конфликт на интереси”, възроптаха строители.
В зората на демокрацията, ориентираната към работа в чужбина строителна фирма "Главболгарстрой", е на автопилот. Тогавашното правителство на покойния Андрей Луканов и следващото на Попов с вице Александър Томов намират точния човек за „Главболгарстрой” – Симеон Пешов, който е работил в предприятието 3 дена през 70-те. Следва е не съвсем ясна приватизация на държавната фирма.

Името на Пешов скандализира и Европейската комисия, която спря търговете, свързани с магистрала "Тракия", след като чуждестранна пътностроителна компания се оплакала, че условията в тръжните документи дават предимство на българските фирми. Те били наречени "абонати" за всички големи пътни поръчки с българско и еврофинансиране.

Фирмата на Пешов спечели и търга за ремонт на Околовръстното в София на стойност 39 млн. лева. "Главболгарстрой" успя да влезе като трън в очите и на еколозите с намерението си за застрояване на Палакария и урбанизиране на Аркутино и Галата. Най-скандалният им проект според "зелените" е за ски-център Ком, който е планиран изцяло в Натура 2000, в 2 съществуващи защитени територии и щял да унищожи уникалната природа на върха. Същата фирма застроява брега на Аркутино и Ропотамо, според еколозите без да се съобразява със забраните за строителство в летния сезон, в опасна близост до защитените територии Алепу, Ропотамо и о-в Св.Тома, отново в зона на Натура 2000. "По проект изпражненията от хотелите ще се изсипват в мидените полета (а след това - същите тези миди ще се поднасят в ресторантите).
Получили са нос Хумата категоризиран като "земеделска земя". Другата тяхна собственост в района е плажът на Аркутино, получен от правителството на Жан Виденов за 12 стотинки/декар.", съобщават още от еко-форумите.

Коментар: Шефът на "Главбулгарстрой" Симеон Пешов е един от големите любимци на властта. Печели златни поръчки, изпреварвайки конкуренцията, която остава винаги с пръст в устата, защото си няма вуйчо владика. Пешов е близък и на Станишев, и на президента Първанов. Любимец е и на някои медии, които са изписали десетки страници за големия му талант на строител и ръководител. Дали не е време да се проверят всички тези негови качества и сполуки? 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5568 |06.08.2009 Росен Маринов: Михаил Миков искаше да ме отстрани заради търгове . 0| 4622 |03.08.2009 Шеф на парламента бяга от пост заради конфликт с жилища . 1| 6305 |29.07.2009 Б. Борисов сдава властта в СОС . 22| 17730 |24.07.2009 Б. Борисов: Ще върна мандата заради номерцата на сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads