Реклама / Ads
4| 4112 |08.10.2023 НОВИНИ

Подводните камъни в конституционната реформа не са един и два. Какви са проблемите? 

.
Редица са проблемите в предложения проект за промени в конституцията. Някои от тях разкритикува в ефира на bTV конституционалистът проф. Екатерина Михайлова. Според нея много са неяснотите около предложенията, касаещи служебното правителство. 
 

По думите й има много предложения, направени и писани в последния момент, без въпросите да са добре изследвани. 

 

“Аз съм критик на конструкцията “служебно правителство”. Смятам, че трябва да бъде премахнат, но предолжението в момента не решава въпроса, а го прави по-сложен и тежък. Защо не го премахнат изцяло? Може би защото повечето депутати и експерти смятат, че за една такава промяна обикновено НС не е достатъчно. Сега трябва да има действащ парламент дълго време”, смята проф. Михайлова. 

 

По думите й проблемът е в един от текстовете, който касае фигурите, които могат да бъдат предложени за служебен премиер. Според проф. Михайлова тези формули не могат да работят. 

 

“Първият проблем е с председателя на НС. Това е политическа фигура, може да откаже, той ще има проблем при участието в изборите. Второто предложение за председателя на КС води до несъответствие - членовете на КС не могат да заемат друга позиция. Този човек ще трябва да избира. И той може да откаже. Предвидено е управителят на БНБ, където също има несъвместимост - в закона за БНБ човекът трябва да се деполитизира. И той може да откаже. Какво правим тогава? Идеята е парламентът да излъчи правителството. Ако той може да избере правителство, защо се занимаваме изобщо с темата за служебното правителство?”, попита Михайлова. 

 

Законът за съдебната власт трябва да бъде променен, смята проф. Михайрова по отношение на съдебната реформа. 


"Това, което ни се предлага е промяна в структурата на органите на съдебната власт, но следват много решения, за да се стигне до края до гражданина, който да бъде убеден, че ще получи справедлив процес в съда. Процесът е дълъг и може да се спъне на много места", предупреди конституционалистът.


Промяната на Конституцията е само крачка, смята още Михайлова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 23610 |08.10.2023 Антон Златанов: 110 км от така наречената "втора линия" на защита по границата липсват . 0| 3912 |08.10.2023 Местни избори в Гърция . 0| 4041 |08.10.2023 87 са новите случаи на COVID-19 у нас. Завръща ли се коноронавируса? . 0| 3880 |08.10.2023 Неделя започва със слънце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads