Реклама / Ads
0| 2927 |02.04.2023 НОВИНИ

Политическите лидери гласуваха. Кой какво каза?

.
Към обяд почти всички лидери на основните политически партии дадоха своя глас. Всички се обявиха за съставяне на правителство и за работа “в интерес на гражданите”. Всички призоваха за висока избирателна активност. Правото си на глас упражниха и президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.
 

Ето кой как гласува и какво каза пред медиите: 

 

"Нови избори ще са равносилни на “самоубийствен атентат за страната ни”, смята Бойко Борисов, който гласува с хартиена бюлетина. Партията му бе една от защитничките на хартиения вот в предишния парламент и благодарение на гласовете на ГЕРБ промените в Изборния кодекс направиха възможно в крайна сметка връщането на хартията като опция за гласуване.

 

"По-трудно ще е утре и вдругиден. Инфлация, дългове, по левче отгоре за бензин и нафта, стотици проценти за газ. Трябва да се направят много неща в държавата. Призовавам всички да гласуват. Днес е лесно, от утре става трудно. Очаквам по-висока избирателна активност. Това е демократичният начин. За пети път се събираме да говорим едно и също. Това е единственият изход от кризата. При тази ужасна война в Украйна, преразпределянето на света, трябва да избираме демократичния свят", заяви Борисов.

 

Кирил Петков гласува с машина и призова за държава, която да е с европейско правителство, здравеопазване и образование. 

 

“Гласувах с машина поради една проста причина - не искам двете ми дъщери да ходят в чужбина. Искам като пътуваме в Европа да не се чувстваме като втора категория хора.  Гласувах, защото осъзнах, че няма спасител и зависи от всеки един от нас”, допълни Петков.

 

С машина гласува и Христо Иванов. Той призова всички, които искат гласът и преференцията им да бъда отчетени, да ги използват.

 

“Коалиция означава съвместно управление, високо ниво на доверие, високо ниво на разбирателство. Не виждам тези условия да са налице. Ще търсим по-скоро формула, която е базирана на някакво обединение около конкретни приоритети. Ясни са, има ги, много са важни и би трябвало да са достатъчни като основание, ако наистина искаме да има правителство”, коментира Христо Иванов.

 

Корнелия Нинова напълно очаквано гласува с хартиена бюлетина. БСП бе особено ярък борец срещу машинния вот и дори се появиха обвинения в манипулации на резултатите от изборите през октомври миналата година. Пред медиите Нинова заяви, че е гласувала за подкрепа на семействата и защита на децата от “джендър идеологията”. 

 

“Вярвам, че БСП ще е представителят на лявото в парламента. Много зависи от резултатите. Чисто партийно ние ще си направим вътрешното допитване. Преди всичко принципно трябва да изберем 5-6 важни приоритета за България и да разговаряме всички върху тях”, допълни Нинова.

 

Изненадата във формата на гласуване дойде от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който вместо хартия, избра машина. Партията бе една от радетелките за връщането на хартиената бюлетина в изборния процес, но според Карадайъ ДПС е позволило гражданите да могат спокойно да упражняват конституционното си право на глас. 

 

“Гласувах да се решават проблемите на хората, политиците да решават проблемите в диалог. Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза.”, допълни пред медиите лидерът на ДПС.

 

По-рано с хартия гласува почетният председател на партията Ахмед Доган.

 

Костадин Костадинов гласува с машина за възраждането на България като “свободна и независима държава”. Той подчерта, че партията му няма да откаже подкрепа от който и да било, решил да подкрепи кабинет на “Възраждане”. 


“Очакваме днес “Възраждане” да се превърне в първостепенна политическа сила”, допълни той.

 

Мая Манолова гласува на машина и призова да има истинско обединение на партиите, а не механичен вариант с цел власт. По думите й е станало ясно, че фаворитите в това състезание са готови да се коалират и са го заявили публично. 

 

“Обединение около принципи и ценности - висок стандарт, прогрес, справедливост, солидарност. Българите имат нужда от силно ляво представителство в НС, което да отстои мира, да се бори за справедливо общество”, посочи още Манолова. 

 

Стефан Янев заяви, че се надява на диалог и гласува с машина. 

 

“Надявам се, че това ще даде резултат и партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог ще намерят онези правилни принципи, необходими за съставяне на мнозинство и, разбира се, приоритетите, които неизбежно трябва да бъдат реализирани в следващите години и месеци”, заяви Янев.

 

Президентът Румен Радев гласува с машина и призова за висока избирателна активност. Пред журналистите държавният глава Румен Радев заяви, че няма да бави свикването на новия парламент. Не отговори обаче на журналистически въпроси за връчването на мандатите за съставяне на кабинет и консултациите на "Дондуков 2".

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова също гласува с машина. 

 

“Моят вот е изцяло положителен. Гласувах за това да преодолеем политическата криза, гласувах за това да няма повече предсрочни избори. Гласувах да се формира стабилно мнозинство и стабилно правителство и да решава най-важните за хората проблеми”, заяви Йотова. 

 

Служебният премиер Гълъб Донев призова всички избиратели да гласуват и увери, че организацията на изборния процес е преминала добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3321 |24.03.2023 Евролидерите призоваха Русия незабавно да върне депортираните от Украйна деца . 13| 3259 |23.03.2023 Евролидерите решиха да доставят 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна . 3| 3153 |23.03.2023 Зеленски призова лидерите от ЕС да ускорят доставката на оръжие за Украйна . 13| 2949 |23.03.2023 Лидерите на ЕС се събират в Брюксел, обсъждат военната помощ за Украйна
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads