Реклама / Ads
3| 3338 |12.07.2021 НОВИНИ

Politico за България: Политическата задънена улица ще продължи

.
Политическата задънена улица в България вероятно ще продължи, след като от националните избори в неделя не се появи явен победител - при втори избори за страната в период от три месеца, пише ”Политико”.
 

Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов тича рамо до рамо с "Има такъв народ" - ИТН на Слави Трифонов.


Към момента социалистите се класират на трето място, следвани от антикорупционната партия Демократична България. Движението за права и свободи (ДПС), етническа турска партия, е на пето място, а "Изправи се, мутри вън", на шесто.


Предсрочното гласуване е свикано след предишни неубедителни избори през април, след което никоя партия не успя да събере достатъчно подкрепа, за да формира мнозинство, но в крайна сметка отстрани Борисов като министър-председател и предизвика създаването на служебно правителство. Докато партията на Борисов се оказа най-голямата при последното гласуване, спечелвайки 26% от гласовете, сега тя бе засенчена.


Политическите наблюдатели твърдят, че близките резултати от неделя вероятно ще представляват предизвикателство пред двете водещи партии.


"Точно както след гласуването през април, очаквам да видя силно фрагментиран парламент, в който няма нито една партия, която да може сама да сформира кабинет", коментира Геновева Петрова, български социолог и изпълнителен директор на Alpha Research.


ИТН, водена от популярния телевизионен водещ и артист Трифонов, се надпреварва да сложи край на десетилетната доминация на Борисов в българската политика и изглежда в по-добра позиция да създаде кабинет. Очаква се бившият певец да потърси подкрепата на двете малки антикорупционни партии "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън", които придобиха сила по време на масивна вълна от антиправителствени протести миналата година.


Подобен съюз обаче не би съставлявал мнозинство в парламента, като заедно събират по-малко от 42% от гласовете.


Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, заяви, че Трифонов вероятно ще се опита да сформира правителство на малцинството, но също така предупреди, че това може да се окаже трудна задача.


"Дори ИТН да обедини сили с протестиращите партии, те все още не успяват да спечелят мнозинство в парламента", каза Смилова. "Трифонов може да се наложи да търси подкрепа зо конкретни политики при традиционните партии, с които досега е отказвал да работи."


Досега Борисов не е коментирал прогнозираните резултати, а Трифонов се очаква да направи изявление в понеделник. Двама от заместник-председателите на ГЕРБ заявиха, че ИТН планира да сформира правителство, което "отказа да поеме политическа отговорност" и прогнозират задълбочаване на политическата криза. "Няма шанс да има успешно правителство през следващите месеци и дори години", обяснява Тома Биков, един от заместник-председателите на ГЕРБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2982 |29.06.2021 Заради локдауна в България: По-малко раждания и повече домашно насилие през 2020 г. . 2| 3331 |25.06.2021 Без агитация: МОН обяви законови промени за забрана на политическата дейност в училищата . 19| 9587 |24.06.2021 Politico: ”Има такъв народ” и ГЕРБ с напълно изравнени резултати на изборите . 0| 2979 |24.06.2021 За първи път в България: Чрез музиката на Хершел откриваме силата и уменията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads