Реклама / Ads
1| 1366 |28.10.2024 НОВИНИ

Politico: Фронтът на Путин заплашва да влезе в Чехия през земеделския магнат Бабиш

.
Андрей Бабиш Източник: БГНЕС
Прогнозите са, че проруският блок в сърцето на Европа ще се разрасне през 2025 г.
 

Към приятелски настроените към Кремъл централноевропейски лидери като унгарския министър-председател Виктор Орбан и словашкия му колега Роберт Фицо догодина ще се присъедини едно познато лице: Бившият министър-председател на Чехия Андрей Бабиш, който отново се изкачва нагоре в националните проучвания, пише Politico.

 

Макар че Бабиш, милиардер и политически хамелеон, е по-малко идеологически обвързан от Орбан и Фицо, той насочи партията си твърдо надясно и повтаря реториката на колегите си в Унгария и Словакия.







Също като Орбан, Бабиш казва, че ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ, нямаше да има руска война в Украйна, и вярва, че изборна победа на кандидата на републиканците през ноември ще осигури мир. И подобно на Фицо, чешкият магнат и преди е давал сигнали, че предпочита да намали подкрепата за Украйна, докато тя се съпротивлява на пълномащабната инвазия на Кремъл.

 

Висши чешки представители се опитват да дискредитират Бабиш - противоречив земеделски магнат, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г. - като човек в джоба на Орбан, откакто неговата партия „Действие на недоволните граждани“ (АНО) се присъедини към новата твърдодясна, антимиграционна фракция на унгарския лидер „Патриоти“ в Брюксел това лято.

 

„Движението АНО е просто марионетка на Орбан“, заяви чешкият външен министър Ян Липавски пред Politico. „Те явно са намерили приятели сред проруските националисти и ксенофобите“ в Европейския парламент, добави той.

 

Но според резултатите от последните регионални избори чешките избиратели масово се връщат към Бабиш преди общонационалния парламентарен вот през 2025 г.

 

Бившият министър-председател и неговата опозиционна партия АНО отбелязаха съкрушителна победа в 10 от 13-те региона на страната с 35% от гласовете през септември, което е рязко увеличение спрямо 21% на последните регионални избори през 2020 г. Това беше сигнал за събуждане за настоящата управляваща коалиция - и за Брюксел.

 

Сегашното правителство на министър-председателя Петр Фиала, консерватор, подкрепящ Украйна, има рекордно нисък рейтинг на популярност от 24%, най-лошият от всички чешки правителства от 2013 г. насам, което се дължи на лошата комуникация и неспазеното обещание да не се повишават данъците.







Това увеличава шансовете на Бабиш да вземе властта, тъй като популярността му остава стабилна въпреки участието му в множество скандали, включително проточилото се дело за конфликт на интереси във връзка със субсидиите от ЕС, изплатени на неговия селскостопански конгломерат, по което в крайна сметка беше оправдан.


Коалиционни изчисления

 

Откакто загуби парламентарните избори през 2021 г., 70-годишният Бабиш възприе пламенна реторика, емблематична за крайнодесните лидери - от обвинения към ЕС за високите цени на енергията до поставяне под въпрос на военната помощ за Украйна или настръхване срещу нелегалната миграция, която иска да реши чрез разполагане на въоръжени сили по плажовете на Южна Европа.

 

През годините неговата гъвкава партия е описвана като всичко - от лява до популистка, технократска, всеобхватна, консервативна и крайнодясна.

 

По времето, когато Бабиш загуби кандидатурата си за президент на Чехия през 2023 г., той нагнетяваше страха от война между НАТО и Русия, папагалствайки линия, популярна сред Москва и нейния съюзник в Будапеща Орбан.

 

Връзката с Патриотите в Брюксел - крайнодясната Австрийска народна партия също е член и излезе начело на националните избори миналия месец - беше последната капка за по-либералните членове на АНО.

 

Повечето от тях вече са напуснали партията поради несъгласие с нейната политическа посока. Бившата заместник-председателка на Европейския парламент Дита Шаранзова и евродепутатът Мартина Длабажова се отделиха от АНО миналата година, а заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова се раздели с Бабиш точно преди създаването на новия крайно десен алианс.







Шаранзова заяви пред Politico, че „от събитията в Чешката република беше ясно, че движението АНО ще прокарва националистическа политика“.

 

„По времето, когато Бабиш беше министър-председател, той искаше да състави правителство с крайната десница. Мартина [Длабажова] и аз отидохме в Прага, за да му кажем, че ако направи това, някои от членовете на партията му ще го напуснат. Той отстъпи и вместо това създаде правителство със социалдемократите“, каза тя.

 

След като Politico потърси Бабиш и неговата партия АНО за коментар, дясната му ръка, заместник-председателят на АНО Карел Хавличек, отговори, че „е глупост“ да се твърди, че партията се е придвижила към крайната десница.

 

„АНО винаги е била и си остава всеобхватна партия“, каза Хавличек. „Ние все още сме същите. Това, което се е променило, е, че някои политици са загубили саморефлексията си и са спрели да възприемат реалността ... Мисля, че е легитимно да имаш различно мнение от ръководството на ЕС и не е необходимо веднага да остракираш тези хора.“

 

Петр Павел, проевропейският президент на страната, който спечели президентската надпревара срещу Бабиш през 2023 г., ще се окаже пречка за магната, ако той открито се опита да обърне Чехия на изток. В крайна сметка обаче чешкото президентство няма изпълнителни правомощия, което оставя политическа свобода на действие на министър-председателя.

 

Според Петр Каньок, директор на Международния институт по политически науки към университета „Масарик“ в Бърно, една коалиция, съставена от Бабиш и чешки крайно десни партии като „Свобода и пряка демокрация“ или „Клетва и автомобилисти“, ще му позволи да прави „каквото намери за добре във външната и европейската политика“.

 

„Правителството със сигурност ще бъде поне риторично подобно на сегашното словашко - антиевропейско, по-националистическо, по-малко проукраинско и пасивно... Чехия просто ще спре да прави днешната сравнително конструктивна политика и ще се върне към разбирането на Бабиш за ЕС като банкомат“, казва Каньок.







Никакво членство в ЕС за Украйна

 

Макар че ЕС изглежда амбивалентен по отношение на неотдавнашния подем на крайнодесните популистки сили из целия континент, нарастващият приятелски настроен към Москва блок ще затрудни постигането на консенсус по въпроси като помощта за Украйна, санкциите срещу Русия или миграцията.

 

Вече има някои признаци за това каква политика ще възприеме АНО спрямо Украйна - критичният външнополитически въпрос, пред който е изправена Европа, тъй като пълномащабната инвазия на руския лидер Владимир Путин наближава тригодишнината си.

 

У дома Бабиш заяви, че се надява, че „Украйна никога няма да стане член на ЕС“.

 

Междувременно в Европейския парламент двама от шестимата евродепутати на АНО се въздържаха при гласуването през септември на необвързваща резолюция, с която се иска страните членки да одобрят използването от Киев на ракети с далечен обсег срещу цели на руска територия. Другите четирима дори не се явиха на гласуването.

 

Те също така се въздържаха или не присъстваха при гласуването на резолюция през юли относно необходимостта ЕС да продължи да подкрепя Украйна.







„Гласуването включваше ангажимент за предоставяне на задължителен дял от БВП на Украйна от държавния бюджет. Защо някой трябва да ни диктува това? Ние сами ще определим как искаме да си помогнем“, заяви Бабиш в интервю за чешка медия, когато беше попитан защо неговите евродепутати не са се явили на гласуването.

 

Ондржей Кнотек, евродепутат от партия АНО, отвърна на предположенията, че партията е проруска.

 

„Всякакви опити да ни очернят и да кажат, че сме проруски, прокитайски или, не знам, проантарктически настроени, просто отразяват страховете от факта, че сме формирали третата по сила група в Парламента“, каза Кнотек.

 

Той добави, че АНО е проевропейска и в никакъв случай не е екстремистка или крайнодясна.

 

Това предизвика подигравки от страна на политолога Каньок, който заяви, че новата администрация на Бабиш може да се насочи към „институции като съдебната система [и] обществените медии“, подобно на сродните му души в Будапеща и Братислава.

 

„Те [АНО] имаха положителна визия, поради което имаха либерални избиратели ... сега това е движение на страха“.

 

Бившата заместник-председателка на Европейския парламент Дита Шаранзова и евродепутатът Мартина Длабажова се отделиха от АНО миналата година, а заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова се раздели с Бабиш точно преди създаването на новия крайно десен алианс.

 

Шаранзова заяви пред POLITICO, че „от събитията в Чешката република беше ясно, че движението АНО ще прокарва националистическа политика“.

 

Ketrin Jochecov, Politico. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2051 |28.10.2024 При 98,30% обработени протоколи: На първите места са евроатлантическите партии . 3| 1305 |28.10.2024 Социологът Евелина Славкова: Стабилно мнозинство може и да има, но преговорите ще са тежки . 6| 2177 |28.10.2024 Асен Генов: Абсурд е, че президентът ще се превърне в някакво политическо цунами . 13| 2334 |28.10.2024 Резултати при 93.27% обработени протоколи от ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads