Реклама / Ads
1| 2427 |04.04.2024 НОВИНИ

POLITICO: Съмнения, опасения и „отклоняване на погледа“ на министрите от НАТО във връзка с плана за Украйна

.
Йенс Столтенберг
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг иска революция в начина, по който Алиансът финансира и въоръжава Украйна, но планът му предизвика смесен отговор от външните министри на НАТО в сряда. Идеята на генералния секретар е да се премахне политиката и несигурността от военната помощ за Украйна, като се създаде петгодишен фонд на стойност 100 млрд. евро и Aлиансът поеме по-голяма тежест при организирането на въоръжения за Киев.
 

"Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план - заяви Столтенберг преди срещата, - така че да разчитаме по-малко на доброволни вноски и повече на ангажиментите на НАТО".

 

Движеща сила е случващото се във Вашингтон, където законопроектът за военна помощ в размер на 60 млрд. долара е спрян в Конгреса благодарение на съпротивата на някои законодатели от Републиканската партия и на техния кандидат за президент Доналд Тръмп.

 

Въпреки че Столтенберг избегна да спомене Тръмп по име, той даде да се разбере, че ситуацията във Вашингтон е тревожна.

 

"Всеки ден забавяне на решението на Съединените щати за предоставяне на по-голяма подкрепа на Украйна има последици на бойното поле", каза той, като добави, че сега Русия е в състояние да "превъзхожда" Украйна.

 

Планът на генералния секретар ще преобърне настоящата роля на НАТО. Повечето от 32-те членки на Aлианса предоставят военна помощ и парични средства на Украйна чрез ръководения от САЩ формат "Рамщайн", който организира доставката на оръжия за Украйна. Поемането на ръководството на този орган от НАТО би означавало, че Aлиансът излиза извън рамките на досегашната си роля и се съсредоточава само върху несмъртоносните доставки за Украйна. Предложението беше съобщено за първи път от POLITICO по-рано тази седмица.

 

"Една по-силна роля на НАТО в координирането и предоставянето на подкрепа е начинът да се сложи край на тази война по начин, по който Украйна да надделее", заяви Столтенберг. Целта е помощта за Украйна да стане по-малко зависима от националната политика, което ще й позволи да планира в дългосрочен план.

 

Едно от предложенията е членовете на НАТО да допринасят за фонда от 100 млрд. евро в зависимост от размера на икономиката си. Това би намалило общия дял, плащан от САЩ, и също така би подкопало аргумента, използван от Тръмп, че европейските съюзници не се справят с тежестта си. Столтенберг омаловажи опасенията, че по-голямата роля на НАТО ще отслаби американското присъствие - изтъквайки двойната роля, която играе Кристофър Каволи, командващ Европейското командване на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа.

 

"Генерал Каволи е командващият на САЩ в Европа, но генерал Каволи е и командващият на НАТО в Европа", каза Столтенберг. "И разбира се, мисля, че генерал Каволи координира действията си с генерал Каволи - това е един и същи човек". Но такава радикална промяна в политиката на НАТО се нуждае от одобрението на всички членове.

 

Въпреки че говорителят на НАТО Фара Дакълла заяви, че министрите "са се съгласили да продължат с планирането на по-голяма роля на НАТО в координирането на помощта за Украйна", дискусиите вероятно ще продължат до срещата на върха през юли във Вашингтон.

 

Белият дом не е много ентусиазиран от тази идея.

 

"Контактната група е много, много ефективна", заяви пред репортери в сряда Джон Кърби, съветник по комуникациите в областта на националната сигурност на Белия дом. "Ние ще продължим да я ръководим и свикваме. И знаем, че нашето ръководство на тази контактна група се цени, то е важно".


Реакция на министрите

 

Първоначалната реакция в сряда беше смесена от страна на министрите, които се намират в Брюксел, за да отбележат 75-годишнината на Aлианса в четвъртък. "Подкрепяме усилията на генералния секретар на НАТО за Украйна в рамките на Северноатлантическия алианс", заяви полският външен министър Радослав Шикорски.

 

Турция също беше описана като подкрепяща идеята, заяви официален представител на НАТО, информиран по въпроса. Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок заяви, че е от съществено значение да се създадат "надеждни, дългосрочни структури" за подпомагане на Украйна.

 

Съществуват обаче и съмнения.

 

След представянето някои министри извърнаха очи от числото 100 млрд. евро, чудейки се откъде е дошло то, каза дипломат, който говори при условие, че му е предоставена анонимност.

Хаджа Лахбиб, външният министър на Белгия, предупреди: "Опасно е да даваме обещания, които не можем да изпълним." Някои западноевропейски държави се притесняват, че предоставянето на толкова много пари и власт на НАТО ще подкопае усилията на Европейския съюз да играе по-голяма роля в отбраната.

 

Предложението за НАТО повдигна и много въпроси относно подробностите. Ключов въпрос е дали финансовата цел се състои от свежи пари, или е просто съставена от съществуващи програми, които съюзниците изпращат индивидуално за Украйна. Йенс Столтенберг твърди, че създаването на повече сигурност с начина на въоръжаване и финансиране на Украйна ще изпрати и ясно послание към Кремъл.

 

Дипломатите предупредиха, че обсъждането на финансирането остава на много ранен етап, като посочиха отказа на Столтенберг да признае публично сумата, включена в предложението му.

 

Ян Липавски, министър на външните работи на Чехия, заяви: "Приветстваме инициативата, но трябва да видим практическите аспекти и подробностите." Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви:"Трябва да изчислим колко средства са необходими на Украйна, за да запази демокрацията, суверенитета и териториалната си цялост. И когато разполагаме с тази сума, трябва да решим как можем да я получим."


Унгария, най-проруската страна от НАТО, се противопоставя.


Унгарският министър на външните работи Пеер Сиярто настоява, че НАТО е само отбранителен съюз. "Унгария ще отхвърли всяко предложение, което би го превърнало в нападателен съюз, тъй като това би довело до сериозна опасност от ескалация", заяви той преди срещата и добави"Това не е война на Унгария и не е война на НАТО."


Но Столтенберг твърди, че създаването на повече сигурност с начина на въоръжаване и финансиране на Украйна също ще изпрати ясно послание на Кремъл. "Виждаме, че Русия натиска и виждаме как се опитва да спечели тази война, като просто ни изчаква", каза той. "И тогава ние трябва да отговорим, като изпратим ясно послание за практическа подкрепа, финансова подкрепа и институционална рамка, която да гарантира, че сме там за дълъг период от време, за да можем да прекратим войната."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2535 |04.04.2024 WINBET със специална промоция за Вечното дерби . 1| 2480 |04.04.2024 Зеленски: Русия се готви да мобилизира 300 000 военни до 1 юни . 14| 4497 |04.04.2024 Аламанов: Защo хората гласуват за фашизираните елементи от пропутинските партии? Защото са жертви . 0| 3054 |04.04.2024 Приеха нови правила за изплащане на обезщетения при щети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads