Реклама / Ads
0| 3410 |19.05.2022 НОВИНИ

Politico: Войната намалява доверието към кабинета. При избори днес 7 партии в НС

.
Доверието към кабинета “Петков” започва да спада след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. И докато всички обясняват, колко големи са потенциалите на новата партия на Стефан Янев “Български възход”, според социологията на брюкселското издание “Politico” формацията дори не е изгряла на политическия небосклон, а при избори днес същите 7 партии влизат в Народното събрание.
 

24% е доверието към ГЕРБ, които биха се наредили като първа политическа сила, ако изборите бяха днес. Борисовата партия разчита предимно на твърд електорат като се движи около 23-24%. Покачила е малко обаче доверието към себе си след избухването на войната. 

 

Друга формация, която също печели гласовете на избирателите, според социологията на “Politico” е “Възраждане”. Проруската формация организира и протест, в който се обяви против изпращането на оръжия за Украйна и поиска България да напусне НАТО. Партията е спечелила 3% повече доверие от 24 февруари до днес като според моментната снимка към 11 май тя печели общо 10% при избори днес и се нарежда като пета политическа сила. 


.

Интересно е движението на “Демократична България”, която също започва да губи значително доверие от началото на войната, но възстановява част от електоралната си подкрепа около дебатите за изпращане на военна помощ за Украйна у нас. 

 

“Има такъв народ” също губят доверие, които при избори днес ще се наредят като последна партия в Народното събрание, показват данните на “Politico”. Формацията на Слави Трифонов печели 6%.

 

Доверие губят и от ДПС, които от изборите на 14 ноември са с 2% надолу - от 13% на 11% при избори днес. 

 

Особено движение няма при БСП, които разчитат на твърдия си електорат. Партията на Нинова печели общо 1% повече подкрепа от 14 ноември до днес.

 

Изводите от резултатите при избори днес според “Politico” ще повторят ситуацията от 14-ти ноември. Съставянето на управляващо мнозинство е под въпрос. Седем партии биха влезли в Народното събрание като ГЕРБ ще продължат да са в политическа изолация. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3373 |18.05.2022 28 хиляди руски войници са убити от началото на войната, твърди Украйна . 0| 3115 |18.05.2022 Войната влиза в продължителна фаза, заяви украинският министър на отбраната . 0| 5179 |17.05.2022 Зеленски и съпругата му се срещнаха за първи път от началото на войната . 0| 3424 |16.05.2022 Цветелина Пенкова: ЕС трябва да бъде лидер във воденето на преговори за прекратяване на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads