Неделя, 16 Декември 2018, 02:17
Frognews
18| 4352 |28.12.2017

”Политиката в отбраната - провалена модернизация, безотговорност и връщане към Русия”

.
Източник: БГНЕС
Политиката в отбраната, провалената модернизация на въоръжението на армията и обръщането към Русия застрашават националната сигурност и ни отдалечават от НАТО. Това пише в позиция на ”Да, България”, ДСБ и БЗНС по повод върнатата процедура за покупка на нови изтребители, провала на поръчката за нови военни кораби и опитът на властта да обвърже военната ни авиация трайно отново с Русия.
Извънпарламенарните партии припомнят, че руската компания РСК "МиГ", с която Министерството на отбраната, водено от Красимир Каракачанов иска да сключи договор за ремонт на старите ни изтребители вече е в списъка с руски компании, срещу които има наложени икономически санкции. Освен това голям проблем на военната авиация е не само изтичащият летателен живот на съветските машини, а и немодернизираната авионика, благодарение на което български самолети биват разпознавани от тези на партньорите ни в НАТО като вражески.


Ето пълната позиция за политиката в сектор "отбрана" на формациите:

    Споделяме пред гражданската общност силната си тревога и недоволство от провалената модернизацията на българската армия.

    Провалът, както на процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, така и на обществената поръчка за строеж на два многофункционални патрулни кораба и изборът на РСК МиГ за ремонт на нашите изтребители са стратегически грешки за България в резултат на лошите управленски решения.

    Независимата експертиза сочи категорично, че руската компания е некоректен партньор, който многократно злоупотребява с монополното си положение по отношение на България, като забавя изпълнението на поръчките и извършва некачествен ремонт.

    Освен чисто техническите и времеви параметри на договорите за ремонт, които в практиката руската компания често нарушава, още по-обезпокоителен е фактът, че РСК МиГ вече е в списъка с наложените нови санкции към руски компании.

    В този контекст загърбването на договорните отношения за ремонт на българските изтребители в Полша и връщането към партньорство с Русия е в разрез с българския национален интерес. С тази си политика на обвързаност с руския военен комплекс България се проявява като ненадежден съюзник в НАТО и предизвиква недоверие като партньор в семейството на демократичните държави.

    В резултат на недалновидната политика в сферата на отбраната, предприета още от назначения от президента Радев служебен кабинет, сега за страната ни се случва най-лошото:

    Нямаме договор за покупка на нови изтребители. Поради лобистки и грешни геополитически решения тази процедура беше неколкократно спирана, пренасочвана и блокирана, въпреки осигурения финансов ресурс от работата на министър Ненчев и предишния парламент. Тогава, след множество усилия, 43 -то НС гласува 2.2 милиарда за модернизационни проекти за военновъздушните и военноморските сили. Този голям шанс и успех за българската армия и държава беше провален, в резултат на последвалата колеблива и на моменти откровено проруска политика. Днес България разполага с 8 МИГ-а, чийто ресурс намалява и скоро ще останат 7. Тези действия представляват пряка заплаха националната ни сигурност.

    Страната върви в погрешна посока и това не остава незабелязано в НАТО. Обект сме на сериозна критика по отношение неизпълнението на съюзническото решение за ограничаване на всякакви зависимости от Русия. Факт е още, че страната ни не може да изпълнява съвместни мисии с партньорите си от НАТО, защото авиониката на самолетите ни е несъвместима и те се разпознават като вражески. Тази авионика можеше да бъде сменена единствено в Полша, а не в Русия. Идеята беше наличните МиГ-29 да бъдат модернизирани в съюзническа Полша, за да станат съвместими с натовските бойни самолети. Но вместо страната ни да постигне трайни договорености с полската държава в тази област, българската прокуратура изправи на съд коректно изпълнените сделки, които имахме с Полша, заради нарушения интерес на руската компания РСК МиГ.

    На фона на влошената среда за сигурност още по-обезпокоителни стават резултатите от безотговорните действия както на служебният кабинет, така и на управлението на ГЕРБ и ОП.

    Опитите на сегашното ръководство на министерство на отбраната да търси сътрудничество в областта на отбраната със страна обявена от Общото събрание на ООН за окупатор и към чиито фирми са наложени икономически санкции са доказателство за национална безотговорност!

    България не може и не трябва да използва членството си в НАТО фасадно и с цел да бъде единствено консуматор на сигурност. Тя трябва да допринася към колективната сигурност, за да може да разчита на съюзническа подкрепа, в случай, че се изправи пред предизвикателства, които надхвърлят нейните способности. Именно тази солидарност гарантира на страната ни сигурност в този размирен свят.

    ПП „Движение Да България“

    ПП „БЗНС“

    ПП „Демократи за силна България“
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Очаквано! Парламенът отхвърли ветото на президента върху промените в закона за отбраната 0| 3109 |19.10.2017 . Смешен плач! Бомба изплаши и опразни министерството на отбраната 5| 7186 |16.10.2017 . Станишев иска обща българска позиция за отбраната на ЕС 0| 2763 |16.10.2017 . Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната 2| 3368 |09.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах