Реклама / Ads
3| 3308 |29.05.2024 НОВИНИ

"Политико": Румънският президент да не кандидат за шеф на НАТО - това искат повечето страни в алианса

.
Румънският държавен глава Клаус Йоханис Източник: БГНЕС
Според повечето страни от НАТО е дошъл моментът, в който румънският държавен глава Клаус Йоханис трябва да се откаже от кандидатурата си за най-висшия пост в Алианса. Зад кулисите редица служители на ЕС и дипломати смятат, че Йоханис играе дългосрочна игра и използва кандидатурата си за НАТО, за да се позиционира за друг висш пост в ЕС, пише американското издание „Политико“.
 

Откакто обяви кандидатурата си през март, румънският лидер успя да получи подкрепа от една-единствена държава в групата от 32 страни членки - Унгария, която миналата седмица заплаши да се откаже от участие в някои операции на НАТО. Словакия все още не е взела решение, но всички останали държави показаха подкрепа за явния фаворит – нидерландския министър-председател Марк Рюте, отбелязва „Политико“. Това обаче не е достатъчно за Рюте, тъй като той се нуждае от подкрепата на всички членове на Алианса, за да поеме поста от Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича в началото на октомври.

 

Притесненията са, че ако Йоханис не се откаже скоро, търсенето на следващия генерален секретар на НАТО рискува да се превърне в част от задкулисните маневри за заемане на висшите постове в ЕС след европейските избори на 6-9 юни, изтъква изданието.





Обикновено борбата е за председател на Европейската комисия и на Европейския съвет, както и за поста ръководител на дипломацията на ЕС и за ресорите в Европейската комисия. Сега към това се добавя и поста шеф на НАТО, пише „Политико“.

 

„За първи път НАТО е част от пакета. Официално не е, но неофициално е", посочи служител на ЕС, пожелал анонимност.

 

Кабинетът на Йоханис отхвърли твърденията, че върху него е оказван натиск да напусне надпреварата. „Няма такъв натиск по отношение на оттеглянето на кандидатурата. Това е официалният отговор на президентската администрация", коментираха от офиса му в имейл до „Политико“.

 




Според източници от ЕС, пожелали анонимност, за да говорят пред „Политико“ по деликатната тема, Йоханис се е договорил с ключови съюзници да се откаже от надпреварата за членство в НАТО до началото на юни, или един месец преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

 

По-рано този месец Йоханис се срещна в Белия дом с американския държавен глава Джо Байдън, който вече подкрепи Рюте.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3770 |29.05.2024 Шофьорски шмекерии с талони за паркиране . 8| 5310 |29.05.2024 Робърт де Ниро: Тръмп може да унищожи не само САЩ, но и света . 4| 2654 |29.05.2024 Папа Франциск се извини за хомофобската обида на среща във Ватикана при закрити врата . 0| 2508 |29.05.2024 Гришо и Виктория Томова ще изиграят днес двубоите си от втория кръг на турнира от Големия шлем в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads