Реклама / Ads
6| 3441 |05.04.2023 НОВИНИ

Политолози за сметките на Борисов за правителство

.
Иво Инджов, Теодора Йовчева
„Ако приемем, че БСП е ключът за кабинет, това значи, че Борисов трябва да се коалира или да получи ясно дефинирана подкрепа от партия, която няма евроатлантически курс. Борисов днес хвърли ясен мост дори към „Възраждане“. Това заяви политологът Иво Инджов в коментар за съставяне на правителство.
 

Според него може да се направи експертно правителство с политически фигури. „То трябва да е доминирано от ГЕРБ, подкрепяно от ДПС, подкрепяно от ИТН. Те дават сигнали, че биха работили конструктивно“, каза още той в "Пресечна точка" по Нова телевизия..

 

„Може би и БСП ще ги подкрепи под една или друга форма. Всичко зависи от Борисов“, каза Инджов. По думите му  обаче е безотговорно, че Борисов първо иска да се разбере с ПП, а после да комуникира за политики.

 

Той все пак е лидер на партията победител и по конституция би следвало да поеме инициативата и щом неговата партия е под списъците на Магнитски 1, 2 и 3, те са заинтересован и да са във властта и да държат инициативата, смята Инджов.

 


Сметките на Борисов коментира и Теодора Йовчева: Отново в БСП е ключът за съставяне на правителство, смята политологът:

 

"Борисов предлага сътрудничество в рамките на този парламент, но не е склонен да приема ситуационна подкрепа по определени законопректи.

 

Борисов каза, че не е склонен на такава колаборация, а иска дългосрочно упавление. Това показва всъщност, че в някакъв вариант изключва яростна опозиция.


Борисов направи и трети вариант като надинституционална форма на сътрудничество при кабинет. Дори да има свръхголяма коалиция, отново опираме до плаващи мнозинства, коментира тя.


Виждат се много мнозинства, това значи гъвкавост, но и отворена врата за блокаж и трудни преговори за всяко решение. В БСП е ключът за съставяне на правителство.
Без БСП не може, но без ИТН може. БСП е по-ключова, смята Йовчева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5247 |05.04.2023 Осман Октай за изявлението на Борисов: Видях един политически ухажор . 2| 3798 |05.04.2023 Л. Аламанов: При Борисов няма ляво, няма дясно, няма горе, няма долу. Само да прилъже някого! . 34| 13923 |05.04.2023 Борисов с условия за кабинет, както Путин за мир. Колко още могат да бъдат лъгани българите? . 28| 5748 |05.04.2023 Борисов забравя ареста и разделителните линии. Иска кабинет с ПП и ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads