Реклама / Ads
6| 6359 |18.03.2021 НОВИНИ

Политолози за затварянето: Целта е по-ниска избирателна активност, угодна на ГЕРБ и ДПС

.
Източник: БГНЕС
Със затварянето се цели по-ниска избирателна активност, което работи за ГЕРБ и ДПС. Това смятат политолози и социолози. Според тях целта най-вероятно ще бъде изпълнена.
 

"Очевидно целият напън е хората да се уплашат или да бъдат затруднени да отидат да гласуват", коментира пред "Дневник" политологът Евгений Дайнов.

 

И според политолога Първан Симеонов, и според социолога Юрий Асланов затварянето ще доведе до по-ниска избирателна активност.

 

"Затварянето и тревожният тон на първо време увеличават обществената тревога. По-уплашени хора значи по-ниска избирателна активност, а по-ниска активност значи по-добри изгледи за ГЕРБ. Коронавирусът е в синхрон с инстинктите на властта. Силен коронавирус значи слаба активност. Слаб коронавирус значи ГЕРБ да казва: "Прегорихме го", казва Симеонов.

 

Според Дайнов ниската активност работи за контролираните гласове, които са за ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

 

И тримата смятат, че не е сигурно дали мерките ще бъдат разхлабени три дни преди изборите, както бе анонсирано днес.

 

"Може да почне някакво разхлабване, но да видим кога. Държавата е в перфектна буря. Няма ваксини, но и пък са забранени. Има коронавирус. Има избори, които по всичко личи, че нищо няма да развържат, а ще завържат допълнително. Единственото, което спасява управляващите, е, че няма монопол над протестния вот. Но и при ужасно ниска активност стават всякакви турбуленции", смята Първан Симеонов.

 

"За отварянето три дни преди изборите аз не им вярвам - могат да удължат. Те ще измислят всякакви поводи да не убеждават хората да отидат да гласуват. Не мисля, че ще им се получи особено", казва Евгений Дайнов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 3850 |20.02.2021 Цветан Цветанов: Целта на Републиканци за България е да бъде в тройката на предстоящите избори . 15| 3643 |18.02.2021 Политолози: Говоренето за трагедията с шахтата-убиец има смисъл, само ако се стигне до системните основания . 19| 4052 |12.02.2021 Политолози спорят ще мелят ли брашно заедно Нинова и Радев . 22| 3043 |11.02.2021 Корнелия Нинова: Целта ни на тези избори е да сме първа политическа сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads