Реклама / Ads
4| 2564 |04.08.2023 НОВИНИ

Полицейският синдикат оспорва пред ВАС миналогодишната наредба за тестовете за дрога

.
Източник: БГНЕС
Наредбата, по която от миналата година МВР подлага на тестове за наркотици и полицаите, е оспорена от Централния полицейски синдикат във Върховния административен съд (ВАС), предава lex.bg.
 

С жалбата синдикатът настоява съдът да отмени наредбата като нищожна и незаконосъобразна заради противоречия със Закона за нормативните актове (ЗНА), като делото е насрочено за 1 ноември 2023 г.

 

Припомняме, че наредбата беше приета след няколко случая на случайно заловени надрусани полицаи. След приемането й МВР започна да прави тестове на служителите на реда, което генерира вълна от недоволство сред тях, след като бяха получени няколко положителни проби в Бургас.

 

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Констатирани са случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки.

 

За проверките на униформените лица се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се тестват шофьорите. Когато тестът излезе положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче излиза след месеци, през които те търпят вредите от положителния тест. Затова в последната година от МВР постоянно обещаваха промени в другата наредба от 2017 г. за тестове за алкохол и наркотици, които тази година трябваше да са готови, но още не са публикувани.

 

Очакването на служителите на МВР е ВАС да отмени и наредбата, по която пък те дават проби за наркотици. В жалбата си те пишат, че в проекта за приемането й не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. От синдиката отбелязват, че мотиви за нужното финансиране са задължителни, защото в наредбата пише, че изследванията за наркотици на полицаите се плащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР.

 

"Вижда се ясно противоречие между проекта, който твърди, че не са необходими допълнителни финансови средства и самият текст, който предвижда разноските да са за сметка на бюджета на МВР. Подобни разходи не са предвидени и в Закона за държавния бюджет", посочват полицаите, като наблягат на обстоятелството, че това е съществено нарушение. Според тяхното мнение липсва описание и на очакваните резултати, включително и финансовите, както изисква Законът за нормативните актове.

 

В наредбата пише, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, а жалбоподателите обръщат внимание, че тези предпоставки не са конкретизирани и не се разбира какво поведение и реакции могат да станат причина за проверка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2706 |19.07.2023 Георги Вулджев: Исканията на синдикатите няма да бъдат изпълнени в тяхната пълнота с бюджета за 2023 г. . 1| 2593 |19.07.2023 Искрен Митев от ПП-ДБ вярва, че Василев е запазил възможност за ръст на заплатите за част от синдикатите . 1| 2631 |16.07.2023 Синдикатите остават в стачна готовност, въпреки заявката за увеличение на заплатите . 2| 3061 |16.07.2023 Исканията на синдикатите за по-високи заплати може и да бъдат изпълнени. Как?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads