Реклама / Ads
25| 7266 |02.02.2013 НОВИНИ

Полк. Славов: Баретите намразиха държавата

.
По време на прехода баретите бяха изхвърлени от системата и от обществото. Някои от тях дори останаха на улицата и по този начин намразиха държавата.
 

„Жертви на прехода" нарече баретите, решили да прекрачат границата и да станат част от престъпния свят, Филко Славов, бивш командир на специализирания отряд за борба с тероризма, пред bTV. Той смята, че държавата и по-конкретно липсата на адекватна политика спрямо командосите е отговорна за криминалната дейност на антимафиоти като Златомир Иванов, Алексей Петров и братя Галеви.

Според думите му най-голямата грешка е, че тези обучени и подбрани хора не са задържани в системата на МВР.

„Това са едни добре подготвени хора, които не трябваше да бъдат оставени на улицата. Произвеждаме барети за улицата, което е страшно. Тези хора са подбирани при невероятна конкуренция, може би един на сто, т.е. те са качествени. След това те са обучени и то в най-новите технологии и методи, запознават се добре с престъпния свят, а след това, като станат на 35-40 години, остават изолирани, на улицата. Точно това се случи в прехода, някои от тях дори намразиха държавата си. Това е страшно, това не се прави на Запад", заяви Славов.

"Ние с Цветанов и Борисов организирахме обучение на баретите и ги насочихме към поделенията - много от тях и сега са в системата. Целта е, че барета не можеш да си цял живот - след 35-40 вече трябва да си в оперативните служби", каза още бившият шеф на отряда за борба с тероризма.

Полк. Славов заяви, че когато той е станал началник на отряда (1997-2003) Златомир Иванов Баретата не се е занимавал с наркотици. Делата му са били свързани със застраховане и отваряне на бинго зали.

Полк. Славов сподели, че щом поел ръководството на специализираната структура, той опитал да направи промяна по западен образец.

„Отворих отряда за бившите барети, всички имаха достъп до срещи, събирания, комуникираха с действащите командоси. Това бе направено с няколко цели - от една страна напусналите структурата да продължат да се чувстват съпричастни, от друга страна - да бъдат под своеобразен контрол. Те се чувстваха ангажирани с държавата, но и наблюдавани", добави полк. Славов.

Той разказа, че братя Галеви също са могли да се включат и да отидат при него, но не са го направили.

Той изтъкна, че се познава с простреляния във вторник Златомир Иванов, но той вече бил напуснал отряда, когато Славов поел командването му. Все пак по онова време Баретата още не се занимавал с наркотици. „Мисля, че с бинго зали се занимаваше и застраховане. Те всички бяха застрахователи тогава".

Според експерта са възможни и двете версии за покушението над Иванов - неуспешен опит за убийство или нападение с цел раняване и показност. „Възможно е целта да е била раняване или пъл не е успял да го убие - заради дестинацията, наклона, заглушителя. Ако това не е предвидено и не е проведена суха тренировка. Но има елемент и на професионализъм - както в избора на място, така и на оттегляне".

Славов не се ангажира да коментира думите на вътрешния министър, че Алексей Петров ще е сред разследваните лица по казуса с Баретата. „Как да коментирам министъра ми? Аз съм военен човек, как мога да го коментирам - казал е каквото трябва", заяви Филко Славов и подчерта, че е свидетел по делото срещу Петров и затова не може да говори по тази тема.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 121| 14841 |27.01.2013 Полк. М. Маринов: Доган няма да се отърве; турски войски в София . 54| 7972 |18.09.2011 Почина о.з. полк. Цвятко Цветков . 0| 5504 |24.03.2011 Баретите блокират родното село на похитителя . 2| 5659 |26.09.2009 Баретите твърдо зад полицая, убил Големия Риж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads