Реклама / Ads
44| 6333 |20.06.2014 НОВИНИ

Половин денонощие кризата в страната е на самотек !

.
Близо 12 часа след началото на трагедията, продължава да липсва реално управление на кризата на национално и местно ниво.Трагедията във Варна и другите селища показа са сетен път, че тия дето ни управляват не стават и "за чеп за зеле".
 

Управлянието на кризи е сложна и комплексна дейност. Очевидно е, че липсва подготовка на национално и местно ниво за такъв вид дейност. Липсват организация, техника, адекватни планове. Липсва превенция, система за реално оповестяване, липсва координация между институциите.

Системата за ранно предупреждение и оповестяване въобще не е била задействана!Липсата на координация между органите на местната и централната власт е очевидна. Очевидно е, че и двете страни не изпълняват задълженията си съгласно закона.

Плановете за бедствия, които се споменават непрекъснато, са неадекватни за критична и бързо развиваща се ситуация.

Защо все още не е задействан план за евакуация, след като се очаква втора вълна?

Какъв е ангажимента на частните фирми с които ГЗ има сключени договори? Кога са длъжни да се отзоват на повикването и това ли е най - ефективния начин за борба с природни бедствия и аварии?

Очевидна е липсата на подходяща техника в бедстващите райони през първите шест часа от наводненията. Разполага ли гражданска защита със собствена техника или разчита на частни фирми?

Какви превантивни мерки са взети при съществуващите планове? Кой ръководи операцията във Варна, В. Търново и останалите бедстващи райони?

Видяли ли ли са областните управници и кметове в бедстващите райони кризисните планове на общините при бедствия? Замислиляли ли са се  за рисковете от бедствия ? Оценени ли са като хората реално съществуващите рискове, както и необходимите мерки за тяхната превенция? Или плановете в духа на доброто старо време са "хвърлени" на военни пенсионери да ги разработват?, валят въпроси без отговори във Фейсбук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6068 |19.06.2014 Общинският шеф в Криводол източил от бюджета половин милион? . 14| 4718 |12.06.2014 Вицепремиерът Д.Бобева: За година изпълнихме половината от мерките за 4 години . 18| 5234 |05.06.2014 Г.Кадиев:Станишев трябваше да зададе дневния ред за изход от кризата . 12| 5227 |23.05.2014 6 млн. и половина българи с право на глас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads