Реклама / Ads
2| 4757 |20.10.2017 НОВИНИ

Половината от маслото у нас не отговаря на изискванията

.
Половината от предлаганите у нас масла не отговарят на стандартите. Това сочи изследване на асоциация „Активни потребители“.

Отклоненията варират от добавяне на немлечни мазнини, добавяне на вода, неправилно ектикиране, до влагане на забранени от закондателстрвото съставки като фунгицида натамицин.

 

За теста през 2017 г. са използвани 10 марки масло. Продуктите са купени от търговски обекти в Несебър и Бургас през август, а изследването им е продължило до октомври.

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Това са съответно 10-грамова опаковка на „Маркенбугер ЕООД” (производител посочен на опаковката, на кашона е друг – „Милтекс КК ЕООД”, Варна) и две марки от 125 гр масло („Чепеларе” и „Хранинвест”), произведени от „Хранинвест ЕООД”, с. Кичево, област Варна.

 

Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост.

При две от търговските марки - тези на компания „Хранинвест”, допълнително е установено и влагане на големи количества вода.

 

Това е търговска измама, но води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бързо разваляне при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност.

Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Това е фунгицид (препарат, унищожаващ гъби) от групата на макролидните полиени и се добива от естествения щам на Streptomyces natalensis или на Streptococus lactis.

 

Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз натамицинът е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами – за предотвратяване развитието на плесени (Директива 95/2 от 1995). Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС.

При три от тестваните десет марки се открива натамицин – „Чепеларе“ и „Хранинвест“, произведени от „Хранинвест ЕООД”, като и марката „Роса“ на „Белла България“. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг.

 

Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло.

В 6 от 16 изследвани майонези у нас няма яйцаПри 9 проби пък е регистрирано водно съдържание над 60%, показва изследване на Асоциация "Активни потребители"

Влагането му е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето по следните причини:

 

Натамицинът инхибира развитието на видими плесени по повърхността на маслото, но не спира растежа на патогенните бактерии. Слагайки натамицин, производителите безотговорно увеличават сроковете на годност на маслото, но това води до риск от развитие на опасните бактерии, особено когато той е комбиниран с повишено съдържание на вода.

 

Натамицинът е алерген и затова неговото присъствие в храните задължително трябва да се отбелязва на етикета.  Освен това той е поредният химикал, натоварващ без нужда метаболизма на консуматорите. Неговото присъствие в кравето масло не носи никакви предимства, които биха обосновали използването му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4190 |20.10.2017 Бизнесмен за болничните: Половината са фалшиви, взимат ги по празници и за прибиране на реколтата . 0| 3678 |16.10.2017 Половината български деца са в непълни семейства . 3| 3835 |14.09.2017 Бивши министри на отбраната отговарят пред парламентарната комисия „Грипен“ . 1| 4674 |01.08.2017 Почти половината учители са над 50г., само 6% под 30

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads