Реклама / Ads
3| 4251 |01.02.2024 НОВИНИ

Полският премиер Доналд Туск: Има умора от Орбан, не от Украйна

.
Доналд Туск
"Няма умора от Украйна, има умора от Орбан." Това заяви пред журналисти полският премиер Доналд Туск при влизането на лидерите от ЕС на срещата им на върха в Брюксел тази сутрин.
 

"Имаме за решаване толкова много неща днес, трябва да сплотим единството си в помощта за Украйна и срещу агресивната политика на Русия. Не мога да разбера и не искам да приема тази много егоистична игра на Виктор Орбан", каза още Туск. "Няма място за компромиси с нашите принципи, върховенството на закона и със сигурност - по въпроса с Украйна."


Според него това, което останалите 26 държави могат да предложат на унгарския премиер, е да се отнасят с него честно и съгласно общите правила, нищо повече. Запитан дали Унгария трябва да понесе някакво наказание за позицията си, Туск призова за "повече оптимизъм за силата на нашите аргументи".


Орбан трябва да реши дали е част от нашата общност и интуицията ми сочи, че ще намерим силни аргументи срещу неговата позиция, каза още Туск. След това той дълго търси думите за формулировката, която смята за подходяща за подобни ситуации, и заяви: "В перспектива трябва да мислим за, може би не за твърди мерки, а за това да се носят последствия [от националната позиция]."


"Украинският въпрос е екзистенциален не само за Украйна, но и за нашите страни. Позицията на Орбан е заплаха за всички нас, това е очевидно. Той иска да има право на вето върху всичко - и върху Украйна, и върху всички нас", допълни


Неговата позиция е "правилната" от определена гледна точка - ако се провалим тук и тази позиция стане доминираща в Европа, Украйна ще изгуби войната. И Виктор Орбан трябва да е наясно, че лично той ще носи отговорност, ако заради неговата игра се реализира този "черен сценарий".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4712 |01.02.2024 Акад. Денков: Убийството на Нотариуса е пример за неработещата ни правосъдна система . 3| 5455 |01.02.2024 Рашков с предположение защо убийството на Мартин Божанов идва точно в този момент . 3| 4332 |01.02.2024 Главсекът на МВР за убийство на Нотариуса: Установени са ценни свидетели. Имаме предположение от къде е стреляно . 14| 4537 |01.02.2024 Столичната община почете жертвите на комунизма с "кървав" надпис на фасадата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads