Реклама / Ads
1| 4614 |25.09.2010 НОВИНИ

М. Попова: Съдбата на ВСС е в техни ръце

.
Маргарита Попова
Съдбата на ВСС е в техни ръце, никой няма да ги сменя просто защото желае това, тъй като конституционен орган прекратява пълномощията си с конституционно решение. Това заяви правосъдният министър Маргарита Попова в ефира на Дарик, цитирана от АСН.
 

Според нея скандалите, които се случиха във Висшия съдебен съвет толкова са сринали доверието в съдебната система, че сега те трябва всеки час да доказват, че работят добре. Но ако този ВСС не може да си изпълнява задълженията, той трябва да се разпусне, категорична бе Попова.

Поповя смята, че е крайно време да има криминализация и по отношение на лекарските грешки, лекарствената политика, където има много нарушения, както за екологията и компютърните престъпления. Те ще влязат в подготвяния сега Наказателен кодекс.

Почти готови са промени в Закона за конфискуване на незаконно придобито имущество и най-вероятно ще влезе в сила още следващата пролет, каза още правосъдният министър.

Ако в дегашният такъв закон позволява отнемането на незаконно имущество да става едва след като съдът осъди собственика, промените предвиждат да се извършва "гражданска конфискация", която да започне след повдигането на обвинение, коментира казуса Маргарита Попова

Не е нужно да има престъпление, за да натрупа човек имущество от незаконен характер - например чрез митнически нарушения, чрез заемане на висок държавен пост, когато не декларираш придобитото, допълни тя.

Попова посочи още търговията с влияние, които не винаги могат да се докажат като престъпление, но могат да се докажат с незаконния характер на източниците за натрупване на това имущество.

Няма да се отнема имущество, когато то е в рамките на не повече от 60 000 лева. Следващата гаранция е, че комисията за отнемане на незаконно придобито имущество подлежи на парламентарен контрол, допълни тя. В комисията да бъдат избрани хора с безупречна репутация, за които да няма и капка съмнение, категорична бе Попова. Ако съдът прецени, че мярката, която ще се наложи на даден гражданин не съответства на тези решения и ако има накърняване на свещеното право на собственост на личността, при всички случаи съдът решава дали ще се отнеме имуществото или не, посочи Маргарита Попова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5608 |26.03.2010 Решават съдбата на "Амнезия" на 14-ти април . 9| 4793 |17.03.2010 Маргарита Попова: ВСС да се отърси от корупцията . 16| 4920 |13.02.2010 М. Попова: Не съм общувала с Трактора . 3| 5024 |10.12.2009 М. Попова: След Черния дойде ред и на Баджанака от Благоевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads