Реклама / Ads
11| 5199 |03.01.2011 НОВИНИ

Поправката „Божидар Димитров”

.
Божидар Димитров
Министърът в оставка Божидар Димитров ще продължи да бъде депутат принудително, след като президентът наложи вето върху Изборния кодекс и го върна за ново обсъждане в пленарна зала. Въпреки заявеното намерение да се върне начело на Националния исторически музей, на историка ще му се наложи да почака.
 

В последните дни на декември Димитров подаде оставка като министър без портфейл с ресор българите в чужбина заради скандала около дипломатите с агентурно минало. Той обяви оттеглянето с желанието си да не поставя премиера Бойко Борисов в неудобно положение да се обяснява дали няма двоен аршин – отзовава посланици, а запазва като министър човек, който също е сътрудничил на службите, макар и в направление културно-историческо наследство.

Божидар Димитров обаче все още е министър. Само парламентът може да го освободи от този пост, но депутатската ваканция свършва на 12 януари. Веднага след това на ексминистъра ще му се наложи да положи депутатска клетва, за да не изпадне в друга комплицирана ситуация. Заради нововъведението от последния парламентарен вот – мажоритарно избраните депутати, в Бургас трябва да се проведат частични избори за неговото място.

Докато е министър, мястото му се заема от човек от партийна листа на ГЕРБ. В неговия случай трябваше да бъде сменен от бившия рапър Тодор Йосифов-Маниака, но заради скандалните текстове певецът го преотстъпи на Вяра Петрова. Когато титулярят вече не е министър има две опции, съгласно стария закон – да се върне в парламента или ако не иска, какъвто е случаят на Димитров, да се проведе нов вот. Това би било прецедент за България.

За да избегнат подобна развръзка в последния си работен ден управляващите приеха така наречената поправка “Божидар Димитров”. Депутатите решиха, че „при предсрочно прекратяване на пълномощията на мажоритарно избран народен представите от 41-вото НС, издигнат в едномандатен район от партия или коалиция от партии, ЦИК обявява за народен представител следващия в листата кандидат на същата партия или коалиция от партии”.

Ветото на президента обаче заплита сюжета и осуетява бързия изход от ситуацията. Парламентът отново ще трябва да дебатира текст по текст Изборния кодекс. Три партии – БСП, ДПС и НДСВ, вече заплашиха, че ще сезират Конституционния съд заради груби нарушения, които по същество повтарят мотивите на държавния глава.

Много искам да се върна бързо в НИМ, но няма да предизвиквам избори в Бургас и то не защото смятам, че ГЕРБ няма да ги спечели, а за да спестим стотиците хиляди лева за провеждането им. Затова ще стоя депутат, докато влезе в сила Избирателният кодекс”, разясни своята стратегия преди дни пред “Труд” самият Димитров. Прогнозата на изданието е, че престоят му в парламента може да се проточи и до Великден, ако и опозицията изпълни заканата си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5028 |03.01.2011 По-малко жертви на пътищата през 2010 у нас . 1| 5244 |03.01.2011 Арестуваха Сашо Тревомана във Варна . 2| 5512 |03.01.2011 Агенцията по безопасност на храните ще харчи 4 млн. лв. ежемесечно . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads