Реклама / Ads
2| 4140 |22.01.2019 НОВИНИ

Поредна "поправка КТБ": Прокуратурата няма да чете обвинителния акт

.
Обвинителният акт по ”Делото КТБ”.
Новите промени в НПК ще спрат четенето на огромния обвинителен акт по „Делото КТБ“, които бяха обнародвани днес. Утре делото продължава в зала ”Тържествена” в новата сграда на Софийския районен съд. Все още не е ясно дали и кога ще бъде прекратено четенето, което тече вече половин година.
 

Промени в НПК ще спрат четенето на 5 000 страници от обвинителния акт по делото за източване на КТБ. Измененията са публикувани днес в Държавен вестник. По силата на новите разпоредби прокурорът вече няма да е задължен да чете заключителната част от обвинителния акт. Вместо това съдията по делото ще подготвя доклад, "в който се посочват основанията за образуване на съдебното производство и предявените граждански искове".

 

Не е ясно дали прокуратурата ще поиска да се прекрати четенето по “Делото КТБ“, което се очаква да приключи най-рано в началото на есента. Прокурорите четат на смени вече половин година, но не са успели дори да преполовят страниците, които сами написаха в рамките на разследването.  Обвинението може да поиска това най-рано следващата седмица, тъй като все още не са минали три дни от обнародването на промените и новият закон не е влязъл в сила.

 

Преди време адвокат Константин Симеонов завия за Фрог, че шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов променя НПК по нареждане на Иван Гешев.

 

Промените вероятно ще спрат безкрайното четене, тъй като не е посочено какво се случва със заварените случаи, какъвто е мегаделото КТБ. След като става дума за процесуална норма, тя важи занапред, т.е. досегашният ред ще отпадне, коментираха юристи. Някои юристи смятат, че не е нужно прокурорите да искат каквото и да е, а съдия Вержиния Петрова трябва служебно да вземе това решение, тъй като законът я задължава, посочва Медиапул.

 

Утре е поредното заседание по „Делото КТБ“.  Гледането на делото беше преместено от специализирания съд в зала "Тържествена" в новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Скобелев", защото помещението там е много по-голямо и има място за всички около 50 души, които се явяват по процеса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5135 |22.01.2019 Елена Йончева: Спецпрокуратурата e за сплашване на показващите как се разграбва България . 1| 7066 |22.01.2019 Адв. Васил Глинджурски за Фрог: Прокуратурата оказва натиск върху съда и Лозан Панов . 3| 4074 |21.01.2019 Прокуратурата: Стотици милиони лева за инвалидите „изтичат в пясъка“ . 0| 4136 |18.01.2019 Убийство на бебе нищи прокуратурата в Габрово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads