Реклама / Ads
22| 12074 |12.04.2021 НОВИНИ

ЕК поряза Борисов след коментара му за цените на ваксините

.
Европейската комисия поряза задочно Борисов, след като премиерът направи коментар в неделя по адрес повишаване цените на ваксините срещу COVID-19. Говорител на институцията посочи, че ЕК прави разлика между досегашните договори за предварителна покупка на ваксини и договорите за бъдещи периоди.
 

Те не могат да бъдат сравнявани, обяви говорителят на подопчента на Урсула фон дер Лайен институция - Стефан Де Киирсмекер.

 

ФрогНюз припомня, че всичко се случи в неделя, когато по време на своя обиколка из страната и в опит да изтъкне политическите си качества, Борисов обяви:

“Pfizer струваше 12 евро. После 15.50 евро на доза. СЕга е подписан договор за 19.50 евро на доза. Подписва се договор за 900 милиона ваксини”.

 

Българският премиер заговори за европейската солидарност и как с неговите дипломатически усилия са били осигурени допълнителни 2.7 милиона дози от препарата срещу COVID-19 на Pfizer, които ще бъдат доставени в България в следващите два месеца.


“В момента най-много ни притеснява френския вариант на вируса. Ще се появят нови… Защото 19,50 евро за 900 милиона ще струват близо 18 милиарда евро... Първо една доза, после втора, трета, четвърта...", продължи Борисов и допълни, че експертите трябва да определят много по-високи бюджети за ваксини.

 

Това обаче е в разрез с част от договорката между ЕК и производителя, според която цените остават конфиденциални. Думите на Борисов станаха повод за нови публикации с негативно отношение по наш адрес в брюкселски издания. 

 

“Никога не сме коментирали цените в договорите. Никога не сме го правили, няма и да го направим. Но са важни целите на тази инициатива. Европейският съюз трябва да е готов за следващия етап на епидемията, да е готов за 2022 г. и за след това. Трябва да сме готови за реимунизация, както и за появата на нови варианти, за ваксиниране на юноши и деца“, заяви Де Киирсмекер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3821 |12.04.2021 Калоян Методиев: Време е за разум, емоцията се изля. Да няма ”Борисов 4” с разни патриоти . 12| 3679 |12.04.2021 Цацаров освободи съдии, прокурори и следователи от декларации за конфликт на интереси . 30| 14360 |12.04.2021 Цветозар Томов пред Фрог: Приключи последното управление на ГЕРБ с Борисов начело . 4| 3040 |12.04.2021 След „Дивангейт“ уточняват статута на ръководителите на институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads