Реклама / Ads
2| 3320 |04.06.2019 НОВИНИ

Пороят отнесе дървения мост на Дряновския манастир

.
Събореният мост Източник: БГНЕС
Дървеният мост на Дряновския манастир е отнесен след последните дъждове, които се изсипаха в района. Местната община ще търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да възстанови съоръжението една от най-посещаваните туристически атракции в Дряново.
 

„Непочистена реката, тези дървета, ако бяха почистени нямаше да се задръсти и мостът щеше да е цял, водата щещше да премине , а сега всичко е съборено. От там са минали четниците, той е връзка и с пещерата, и с манастира.!“ коментират търговците около манастира, съобщава БГНЕС.

 

От Дряновската света обител категорично отказват да помогнат за възстановяването на съоръжението и общината ще трябва да се справи сама.

 

 „Средно по два пъти ние го ремонтираме, основно в горната дървена част. До сега в основите не сме имали проблем. Имота е църковен и реално ние го поддържаме заради туристическия интерес. Ще се опитаме като оценим щетите, да се обърнем пред комисията по бедствия и аварии.!“, разказва инж. Мирослав Семов – кмет на община Дряново.

 

Днес екипи започнаха да разчистват дънерите и клоните, които водата донесла. По обяд, обаче, над Дряново отоново се изля проливен дъжд, придружен с градушка, а само за час нивото на реката се покачи с един метър. Това наложи екипите, които работят по възстановяването на дървения мост, да бъдат евакуирани. На главния път, който свързва Дряновския манастир с града, падна огромно дърво, което затвори за движение единствения път. Доброволци и екипи на пожарната работиха по отстраняването на падналите клони.

 

Пороите наводниха десетки сгради във Велико Търново

Пороен дъжд с гръмотевици се изсипа във Велико Търново. Водната стихия се разрази малко след 14 часа. На няколко пъти за секунди имаше токови удари заради гръмотевичната буря.

 

Централната улица на града “Васил Левски” се превърна за минути в река, както и много други второстепенни улици. Приземният етаж на Факултета по Изобразително изкуство също бе наводнен. От шахтите за пореден път почнаха да бликат фонтани, тъй като част от тях са непочистени, което е ангажимент на ВиК “Йовковци”. В пожарната до момента няма подадени сигнали за наводнени обществени обекти или жилищни сгради, нито за пострадали хора, съобщи комисар Красимир Кръстев от РД ПБЗН.

Има, обаче, получен сигнал за наводнени ниски части на 3-то основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица. Причината е, че в същия час железничарския град бе връхлетян от буря с порой и градушка. Тепърва общинските власти ще правят равносметка за щетите след днешните летни бури.

 

Силните валежи и гръмотевични бури ще продължат и през следващите дни.

Особено интензивни ще бъдат валежите в западните и централните части на страната, където е обявен и жълт код за 15 области. Опасното време е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска. С прекъсвания валежите ще продължат. Ще са краткотрайни, с гръмотевици, градушки и временно усилване на вятъра. Очакваните количества за вторник са до 20-25 л/кв.м, на отделни места в планинските части от някои области се очакват и по-големи количества валежи.

 

Привечер валежите ще отслабват, на места и ще спират. Дневните температури ще са между 20 и 25 градуса.

 

В сряда отново се очакват валежи и гръмотевици в следобедните часове, преди обед ще бъде предимно слънчево. В четвъртък съществена промяна на времето не се очаква, дневните температури ще се повишат. В петък ще има краткотрайни валежи с гръмотевици в източните райони, на запад ще бъде предимно слънчево. Температурите ще са между 25 и 30 градуса. /БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5136 |02.06.2019 Пороят е нанесъл големи щети в архитектурния резерват Старо Стефаново . 0| 3940 |01.05.2019 Дърво падна върху пейка в Харманли, градушката и пороят разрушиха пътища и покриви . 18| 7237 |06.03.2019 Р. Коларова: Медведев се отнесе с пренебрежение към България, иска тръба до Сърбия . 4| 4907 |21.02.2019 Беър Грилс може да отнесе глоба за нарушаване на правилата в парк ”Рила”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads