Реклама / Ads
8| 5553 |22.12.2020 НОВИНИ

Посланикът Райков за блокираните българи в Англия: Посолството не е Червеният кръст

.
Марин Райков
Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни”, каза посланик Марин Райков за блокираните български шофьори във Великобритания.
 

От посолството заявиха, че ситуацията е тежка и очакванията тази вечер да има решение на транспортната блокада не са се оправдали.

 

"Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отложи пътуването си, да не се стреми да намери решение на летището, защото това решение не може да бъде постигнато", коментира посланик Райков пред БНТ.


Великобритания е в транспортен хаос заради новия щам на COVID-19. Блокирани са както летищата, така и сухоземните граници. Опашката преди Ламанша откъм британския град Доувър е километрична. Сред блокираните ни сънародници има семейства с малки деца, групи пътуващи с микробуси, както и близо 350 български превозвачи.


От външното ни министерство заявиха, че на място е завеждащият консулската ни служба в Лондон, а посланик Марин Райков е разговарял с представители на транспортния бранш.

 

Неделчо Димитров изпълнява курс до Белгия, а след това трябва да продължи към България. Сънародникът ни обаче попада в транспортния капан в района на Доувър. "Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано", разказа шофьорът пред БНТ.

 

Камионът е блокиран на магистралата, където задръстването е с километри. Неделчо все пак се надява да успее да се прибере за празниците. Освен шофьори в района на пристанищния град са блокирани български семейства, както и групи пътуващи с микробуси и леки коли. Сънародниците ни се намират на различни паркинги, а от консулската ни слубжа са раздавали храна и вода на място. В задръстванията са блокирани най-малко 8 бебета, съобщават от външно министерство. Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно да се върнат назад по магистралата.

 

Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни", каза за БНТ посланик Марин Райков.

 

От транспортния бранш настояват за спешни мерки. "В навечерието на Брекзит можеха да направят коридор , в който тежкотоварният трафик да бъде незасегнат", коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи, пише Novini.bg.

 

По данни на съюза на границата са блокирани близо 350 български шофьори. Към 60 са на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Натрупаното закъснение е средно между 38 и 48 часа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5471 |20.11.2020 Акад. Лъчезар Трайков: Хората ни гледат в очите и чакат да се появи лечението . 12| 4583 |27.10.2020 Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа е в самоизолация /видео/ . 9| 5281 |26.10.2020 Акад. Лъчезар Трайков: Не бива да хвърляме стажант-лекари и студенти направо в COVID-клиники . 9| 5895 |18.09.2020 КПКОНПИ: Няма „опетняване на доброто име“ на Трайчо Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads