Реклама / Ads
2| 2268 |24.07.2024 НОВИНИ

Пострадалите от пожари ще могат да бъдат настанявани и в хотели

.
Източник: личен архив
Министерски съвет е приел три решения за компенсирането на последиците от пожарите в България.
 

„Първото е програма за компенсирането на разходите на физически лица вследствие на пожарите. Тя предвижда по-висока помощ от тази, която получават всички, които имат право да получат от социалното министерство“, заяви министър-председателят Димитър Главчев. Той обясни, че действието на тази програма ще обхване и лица, които са претърпели щети, но не са регистрирани като земеделски производители. 

 

С второто решение се предвижда да бъдат отпуснати 1 млн. лева на Министерството на отбраната за т.нар. „водни джобове“ или „водни кошове“, които са към вертолетите „Кугър“.

 

Последното, трето решение, касае МВР, на което се отпускат средства за ремонти на техника, горива и всичко, което е свързано с пожарите.

 

Премиерът Главчев обяви, че пострадалите от пожарите ще могат да бъдат настанявани в същите места, както и украинските бежанци.

 

Има няколко източници, чрез които биха могли да бъдат компенсирани пострадалите вследствие на пожарите лица. Това заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила.

 

Петкова изброи какви са възможностите за помощи: От Агенцията за социално подпомагане помощта е 1578 лв. за най-спешни разходи. От Фонд „Социално подпомагане“ - 2500 лв. за оборудване. От Министерството на земеделието и храните за погинали животни или площи – програма de minimis. За физически лица, регистрирани като земеделски производители - до 25 хиляди евро, а за юридически лица - до 250 хиляди евро.







Както премиерът Главчев вече съобщи, за лицата, чиито къщи са изгорели в пожарите, ще бъде предоставено настаняване в хотели при същите условия, както е програмата за украинските бежанци.

Исканията за помощи по одобрената днес програма ще бъдат през кметовете на общините. Министерството на финансите вече е изпратило писма до кметовете с указания. Очакваме ежеседмично информация, одобрена от междуведомствена комисия. След това МФ ще предоставя финансите, обясни Петкова.

Финансовият министър съобщи, че необходимите средства са осигурени чрез преструктуриране на разходи по централния бюджет.

 

Вицепремиерът съобщи още, че министерството работи по промени в Закона за обществени поръчки.

Министерството на финансите подготвя промени в Закона за обществените поръчки. Когато е необходимо закупуването на специализирана техника за предотвратяването на последствията от бедствия и аварии, да се прилага директно договаряне, обяви Петкова.

 

Целта е да се скъсят сроковете по предоставяне на автомобилите при бедствия като преживяваното преди няколко дни. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2312 |24.07.2024 Шолц: Русия трябва да спре войната, за да избегне разполагането на ракети от САЩ . 1| 2265 |24.07.2024 Любомир Кючуков: Несериозно е да се говори, че „няма опашка“ за посланици . 1| 2305 |24.07.2024 Отпускат 1 млн. лева за оборудване на още от хеликоптерите „Кугър“ с водни кошове . 4| 3480 |24.07.2024 Д-р Боряна Холевич разкри пред ФрогНюз как ежедневно ощетяват пациенти с ТЕЛК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads