Реклама / Ads
0| 4632 |20.09.2020 НОВИНИ

Потребителският съвет към ЧЕЗ: Опитът и надеждността на доставчика ще гарантират спокойствие на клиентите на свободен пазар

.
Консултативният орган формулира 10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия.
 

Небитовите потребители на електроенергия, които от 1 октомври трябва да излязат на свободен пазар, нямат достатъчно информация и трудно се ориентират в стъпките, процесите и многообразието от доставчици, смятат членовете на Потребителския съвет към ЧЕЗ България. Това създава основания за притеснение от прилагането на некоректни практики и измами от нелоялни търговци, предупредиха участниците в съвета на заседание на 18 септември, в което се включиха водещи експертни и потребителски организации.

 

Тодор Матев, директор „Продажби на дребно“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД, подробно описа процеса на смяна на доставчик. Специално внимание той отдели на спецификата – какви документи трябва да бъдат подготвени и в какви срокове да бъдат подадени. Въз основа на досегашния опит бяха разгледани основните рискове и бяха предложени 10 правила за успешно преминаване на свободен пазар.

 

„Клиентите в Западна България, които не са избрали свой търговец на свободен пазар след 1 октомври, няма да останат без електроенергия. ЧЕЗ Електро ще продължи да ги снабдява по служебно определени от дружеството цени, отговарящи на изискванията на бизнеса за оптимизиране на разходите за електроенергия. ЧЕЗ Електро е стабилен и лоялен партньор, който вече 13 години отговаря на нуждите на клиентите си, както на регулиран, така и на свободен пазар“, подчерта Тодор Матев.

„При избор на доставчик клиентите не трябва да бързат, а внимателно да разгледат различните оферти. Цената не е единственият фактор за взимане на решение. Не по-малко съществени са сигурността на доставката, начинът на плащане, материално-техническата обезпеченост за обслужване на клиентите“, заяви Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България.

 

Владимир Дичев, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, подчерта значението на големите европейски енергийни пазари за определяне на борсовата цена на електроенергията в България. Влиянието на тези пазари дава защита на крайните клиенти срещу резки ценови промени. ЧЕЗ Трейд е първият лицензиран търговец на електроенергия в България от 2005 г.

 

Потребителският съвет е създаден през 2013 г. като консултативен орган, който да анализира и разглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електроенергия пазар. Негови членове са Българска национална асоциация Активни потребители, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Институтът за енергиен мениджмънт, Европейски потребителски център, Валентин Колев, декан на Факултета по електротехника към ТУ София, както и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България – ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7375 |18.09.2020 Стратегическият съвет към Радев: На практика главният прокурор може да използва прокуратурата в служба на политиката . 8| 5708 |16.09.2020 Съветник на Радев: Магистратите трябва да бъдат повишавани за заслуги, а не за члество във ВСС . 7| 5195 |10.09.2020 Висшият адвокатски съвет остро разкритикува промените, предложени от патриот в ГПК . 10| 5393 |04.09.2020 Съветът на Европа: Проектът за нова конституция не гарантира независимо разследване на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads