Реклама / Ads
39| 2537 |14.09.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ пращат "джентълменско писмо" на ГЕРБ за три закона и 10 млрд. лева. ГЕРБ отказват "прибързано законодателство"

.
Кирил Петков и Бойко Борисов Източник: БГНЕС
ПП-ДБ изпратща днес "джентълменско писмо" на ГЕРБ с искане да се приемат нужните реформи, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако партията на Бойко Борисов откаже, то трябва да стане ясно, че България губи 10 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков на брифинг пред журналисти.
 

„Вместо джентълменско споразумение, ще им напишем днес джентълменско писмо. В това джентълменско писмо ще кажем - има три закона, които разделят България от десет милиарда лева", посочи Петков.





„Ако ни отговорите на това писмо, че няма как да приемете тези три закона, явно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики", продължи за писмото той.

 

„Да приемем тези закони, да отпушим държавата да върви напред. Едва тогава можем да говорим дали ще правим правителство”, каза съпредседателят Асен Василев.

 

„За да има управление, нашите реформи няма как да бъдат игнорирани”, закани се от своя страна Петков.

 

Единият от трите блокирани закона, е за подаване на сигнали за нарушения.

 

Второто, което според ПП-ДБ, трябва да бъде прието в спешен порядък, са прозрачни правила за избор на ръководител на Комисията за противодействие на корупцията, одобрени от Европейската комисия.

 

Третият закон, който по думите му засяга над 1 милион български граждани, е законът за личния фалит, за да няма вечни длъжници, за да не може частните съдебни изпълнители да тормозят длъжниците безкрайно, обясни Василев вчера.

 

Вчера Асен Василев предупреди, че страната ни може да изгуби средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това, по думите му, ще се случи, ако три закона не бъдат приети до края на работата на това Народно събрание.





Минути по-късно на страницата на ГЕРБ във Facebook партията отказа подобен тип диалог и допълни, че винаги е била против прибързаното законодателство.

 

„Многократно сме изразявали аргументите си против прибързаното законодателство, предлагано от ПП. Последен пример за това са промените в Конституцията, които създадоха повече проблеми, отколкото решения. Забелязваме кампанията на ПП да взривяват всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, посочиха от ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2323 |14.09.2024 Около концерта на Андреа Бочели: Промени в движението в София . 1| 2246 |14.09.2024 Подготовката за изборите: Министерството на електронното управление с нова методика за машините . 13| 2587 |14.09.2024 Надеждата на Украйна за далекобойни оръжия срещу Русия - отново спряна. Байдън и Стармър не обявиха решение . 2| 2247 |14.09.2024 Холера у нас за пръв път от над век насам. Има ли риск?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads